Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Kom igen, Broschen! Ekots Thella Johnson om polska förolämpningar
Ons 11 maj 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 11 maj 2016. Helsingfors.

Jag kom nyligen hem från de politiska protesternas Polen, där stor uppfinningsrikedom råder vad gäller plakat-texter och öknamn på makthavarna.

Som detta, som stod att läsa på ett illustrerat flygblad: Kom igen Broschen, offentliggör författningsdomstolens beslut nu!

Författningsdomstolen är en ståtlig gräddvit stenbyggnad i Warszawa som just nu utgör själva epicentrum för den politiska konflikt som Polens regering har med både landets opposition och stora delar av EU:s ledarskikt. Domstolen ska traditionellt vara en instans som vaktar demokratin genom att självständiga domare utsedda på långa mandat, lite som i högsta domstolen i USA, sitter och bedömer ny lagstiftning för att se till att den inte strider mot själva grundlagen i landet.

Det anser nu många (från EU-kommissionen och Europarådet till amerikanske senatorn John McCain i USA och människorättsgrupper i flera länder) att den polska PiS-regeringen gör med flera av de lagar de stiftat på kort tid. De har egen majoritet i parlamentet.

Så långt författningsdomstolen och dess betydelse för demokratin.

Men vem är ”Broschen”? Jo, Polens premiärminister Beata Szydlo förstås, som alltid syns på sammanträden och pressträffar propert klädd i dräkt… och så den prydliga matchande broschen på bröstet.

Inte någon slafslig valkampanjs-pin eller parti-slipsnål. Utan ett stycke vackert konstsmide med snirkliga mönster, kanske någon färggrann sidendetalj och stor så att den verkligen tar plats. Så mycket plats tar den att Beata Szydlo nu tacksamt benämns som ”Broschen” av sina meningsmotståndare. ”Det är så roligt, hon ser ut som en tant från kommunisttiden”, säger en person bredvid mig på demonstrationen.

Premiärministerns broscher har blivit något som unga, liberala Warszawabor kan driva med för att de signalerar något gammalmodigt. Det liknar ett annat uttryck som också har etablerats i de urbana hipsterkretsarna: Mohairbaskern, ”Moherowe berety. En beskrivning som kan kastas efter äldre damer som går på regeringspartiets stödmanifestationer efter mässan på söndagar. Eftersom världen fortfarande mestadels styrs av män så blir det ofta just kvinnor och deras utseende och utstyrslar som får klä skott för politisk pajkastning. Men i Polen hånar man faktiskt även partiledare Jaroslaw Kaczynski på nästan samma villkor, Åtminstone blir hans hem i stadsdelen Zoliborz i Warszawa, samma kvarter där han bott sedan han föddes, ofta symbol för hur ”instängt” och ”förnyelsefientligt” oppositionen anser regeringspartiet Lag och Rättvisa vara. Ibland får även Kaczynskis husdjur vara med på plakat. ”President Duda, du är inget annat än Kaczynskis tamkatt”, läste jag på ett under en av de första gatuprotesterna efter parlamentsvalet.

Graden av personliga påhopp och avsaknad av anständighet i den politiska debatten säger ofta något om hur stark medborgarnas tro på politiken är i ett land.

I Polen har den tilltron sedan länge runnit iväg med Wislafloden.

 

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönika den 14 december 2017. Jakarta.

Utrikeskrönika den 13 december 2017. Washington.

Utrikeskrönikan 12 december 2017, Kina.

Utrikeskrönika den 11 december 2017.

Om Nobelsk röra: Jens Möller i Oslo Fre 08 dec kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 8 december 2017. Oslo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".