Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Nyskriven lyrik till Brons tioårsdag
Ons 23 jun 2010 kl 14:00
Sverige där ordning och reda råder och hygge betyder kalhuggen skog. Där det mesta av det trevliga i livet är hårt hållet och folk diskrimineras från att diskriminera andra. Nu ska man dock komma ihåg... att broar byggs från tre håll. Från båda sidor och från mitten. En bro är en människa som tar sig över en bro. Nånstans halvvägs över byter rolig och hygge innebörd. Eller kanske inte. Ur "Öresundsbron" av Niklas Söderberg

Öresundsbron firar sina första 10 år och Obs har bett poeterna - den yrkesgrupp som är mest insatt i drömmarnas natur -  att besvara frågan vad bron betytt och vad den kan komma att betyda.

Malmöpoeten Niklas Söderberg står i Västra hamnen och spanar ut över havet mot Köpenhamnsstadsdelen Amager i sin specialskrivna dikt Öresundsbron.

Danska poeten Louise Cain tar oss med på en resa över Öresundsbron i sin dikt till Bron: Brodigt – mellem kys og Sverige.

Fredrik Pålsson intervjuar Charlotte Hagö, Malmö Stads pressekreterare som inför Broinvigningen år 2000 visade Malmö för journalisten David Margolick  - vilket resulterade i en hyllningsartikel i New York Times.

Länk:
David Margolicks artikel om Öresundsbron i New York Times den 10 september 2000: ”Crossing the Oresund”

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".