Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Plagiatets roll i den globala populärkulturen
Tis 22 jun 2010 kl 14:00
Tema Global populärkultur. Zac O’ Yeah om indiska filmer, rocklåtar och kioskdeckare. Att den indiska Bollywoodfilmen nu också inspirerar västerländska filmer, tror Zac O’Yeah beror på att den indiska... filmen saknar respekt för genretänkande, vilket är befriande efter alltför många hårt mallade Hollywoodfilmer.

Obs sista bidrag i serien om den globala populärkulturen handlar om plagiat – med den indiska populärkulturen som utgångspunkt.

Bombaybaserade Bollywood har inspirerat filmindustrier i andra regioner, som Kollywood i södra Indien, och Nollywood i afrikanska Nigeria. Nu inspireras också västerländska filmmakare.

Författaren Zac O `Yeah tar oss till Bollywood för att titta på vad den indiska traditionen att plagiera betyder för indisk populärkultur – från film via musik till den nya, växande genren indisk kiosklitteratur.

Det finns en unik lekfullhet i indisk film, menar Zac O’Yeah, som gör ogenerade plagiat till något nytt.
– Indiska filmare har själva börjat se möjligheter i att leka med sin masala-film-tradition, och således är senaste årets största kultfilm, Quick Gun Murugan, en tamilsk-engelsk vegetarisk spaghettiwestern som utspelar sig i Sydindien och exploaterar sjuttiotalsestetik, skriver Zac OÝeah, och skulle inte gå att göra någon annanstans än i Bollywood.

Länkar:
Jimmy Jimmy Aja (ur filmen ”Disco Dancer")
Ottawa: ”T’es OK”
Trailer filmen “Quick Gun Murugan”
Mika Singh med sången ”Mind it” ur filmen ”Quick Gun Murugan”

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".