Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ett avsnitt från Klartext
Måndag 21 juni
Mån 21 jun 2010 kl 18:00
Programmet handlar om det här: Allt fler förlorar sitt körkort för att de har blivit sjuka. De som förlorar körkortet är mest äldre personer som har fått sämre syn eller blivit förvirrade och glömska... De kan då vara farliga ute i trafiken. Från och med i höst ska det bli lättare att ta körkortet från personer som är olämpliga bilförare på grund av sin hälsa. En lagexpert ska undersöka företaget Lundin Petroleum. Det svenska företaget tog förut upp olja i landet Sudan i Afrika. Många dödades eller tvingades fly från området där oljan fanns. Sveriges utrikesminister Carl Bildt jobbade för Lundin Petroleum då. Nu ska en åklagare undersöka om företaget begick brott i Sudan. Ledarna i Ryssland och Vitryssland har blivit oense om pengar. Det är pengar som Ryssland vill ha i betalning för den gas, som Vitryssland har köpt därifrån. Ofta används gasen till att värma upp hus med. Ryssland säger att Vitryssland har låtit bli att betala gas-räkningar, och att de nu är skyldiga mer än en miljard kronor. Tidigare vägrade Vitryssland att betala ut de här pengarna, men nu säger ledarna att de ska försöka betala inom 2 veckor. Unga gör onödiga tester för att göra värnplikten. I år har 9 000 unga mönstrat, som de här testerna kallas. Ändå kommer få av dem att få göra värnplikten och lära sig att försvara Sverige. Det beror på att värnplikten ska tas bort. Det bestämde politiker i riksdagen för ett tag sedan. Trots det gör alltså tusentals unga värnplikts-testerna. Det kostar mycket pengar, ungefär 43 miljoner kronor. Vissa tycker att det är slöseri med Sveriges pengar. Men myndigheten Pliktverket, som sköter mönstringen, menar att de bara följer lagen. Universitetet i Göteborg har en ovanlig utbildning. Där går det att lära sig mer om landet Somalia i Afrika, och om språket somaliska som talas där. Den här kursen är mycket populär bland både svenskar och personer som har släktingar i Somalia. Margareta Borgenfalk är en av alla som läser somaliska. Hon tror att hon kan ha nytta av kunskaperna i sitt jobb.
Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Klartext
FUB kräver att Lars Ohly ska sluta Igår kl 18:55(5:00 min)

Lars Ohly är ordförande för samarbetsorganisationen Funktionsrätt Sverige, där FUB ingår. Nu kräver FUB att Lars Ohly slutar som ordförande.

I torsdagens Klartext får du höra om den dagliga verksamheten Radio Fyris i Uppsala som samlar in pengar till Musikhjälpen.

Det är Noelles syster som har lagt upp fotot på Instagram på internet. En tonåring mördades på en skola i Stockholm. En anställd på ett stödboende är misstänkt för att ha mördat en av de boende.

En åklagare vill att två män ska låsas in i häkte. De är misstänkta för att ha försökt tända eld på synagogan i Göteborg i helgen. Människor fanns därinne och männen är misstänkta för grov mordbrand.

Kriminell man var personlig assistent Mån 11 dec kl 18:55(5:00 min)

Trots att assistenten begick nya brott lät Skövde kommun honom jobba kvar. Två attacker mot judar i Sverige. Funktionsnedsatta i Lysekil gör fågelholkar för att stödja Musikhjälpen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".