Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur måndag 11 april
Mån 11 apr 2016 kl 13:00
Lever Ferrante upp till förväntningarna? Hur ser peruanska konstnärer på presidentvalet? Är Ockuperad bra? Hur går det för projektet Född 2010? Och Annina Rabe konstaterar att ingen undkommer ekonomi.

Italienska författarpseudonymen Elena Ferrantes förmodade och dramatiserade självbiografi i fyra delar har fått bokbloggare och litteraturredaktörer att mer eller mindre rita hjärtan i sina texter. Neapel-sviten, som den kallas, är berättelsen om berättarjaget Elena som föds in i de fattiga och brutala kvarteren i efterkrigstidens Neapel - en tillvaro där svarta affärer, våld, hederskultur och brist på stimulans är vardag. Elena och hennes kompis, den komplexa Lila, visar sig ha läshuvud men bara Elena får chansen att gå klart skolan. En bildningsroman med klassperspektiv och en resa genom Italien under sextio år helt enkelt. Nu finns första delen på svenska. Vad tycker Anneli Dufva och Svds kulturchef Lisa Irenius - lever Min fantastiska väninna upp till förväntningarna?

Under söndagen hölls första omgången i det peruanska presidentvalet, ett val som handlade mer om dåtid än om nutid. En av presidentkandidat är Keiko Fujimori, dotter till Perus expresident Alberto Fujimori som sitter i fängelse - dömd för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna. Fujimori styrde Peru med auktoritära och odemokratiska metoder under hela 90-talet - och det är en period som nu börjat debatteras alltmer i konst, litteratur och teater. Lotten Collin rapporterar från Lima.

Nina Asarnoj följer ett stort projekt i Hartlebs anda - Född 2010. Det rör sig om en serie där filmarna Åsa Fougner och Martina Iverus kommer att följa några svenska familjer i 15 år, från dop till tonårsuppror. Vi har träffat en av familjerna som medverkar.

Fredrik Wadström har sett på Ockupationen, en ny norsk thrillerserie med premiär ikväll på Svt. En klimatkatastrof får den nytillträdda, gröna regeringen i Norge att stoppa all gas- och oljeproduktion i Nordsjön. Detta hotar läget i EU och Ryssland skickas för att ockupera Norge och tvinga landet att fortsätta produktionen.

I dagens Obs - essä konstaterar Annina Rabe, litteraturkritiker och kulturjournalist efter att ha läst Ord & Bild, Glänta och Bang -  att ingen kommer undan ekonomi.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: MinnaGrönfors
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt
Kulturnytt
Kulturnytt
Igår kl 18:09(5:00 min)
Kulturnytt
Igår kl 13:02(8:44 min)
Kulturnytt
Igår kl 07:46(9:00 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".