Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kommunikation och teknik – terroristernas viktiga vapen
Tis 12 apr 2016 kl 12:10
Kommunikation är centralt för terrorgrupper och utvecklingen har gått från enkla kassettband till avancerad produktioner för sociala medier. Men terrorismen använder också dold kommunikationsteknik.

– Terrorism är i grund och botten kommunikation, det är det som skiljer det fenomenet från andra typer av våldshandlingar, säger terrorismforskare Hans Brun vid Kings College i London.

Den jihadistiska terroriströrelsen har gått från att sprida sina hatbudskap med kassettband på 1980-talet, via mixade videoband under 1990-talet till dagens avancerade mediaproduktioner som framför allt sprids via sociala medier på nätet.

Bilder och propaganda som också kan innehålla en dold kommunikation mellan terrorister.

Säkerhetsforskare Lars Strömberg vid KTH utvecklar avancerad dold kommunikation bland annat för att ligga steget före terroristerna, och utforska vilken teknik som är möjlig för dem att köpa:

– Vi går inte ut och publicerar något om vår teknik, skriver inga artiklar om den, naturligtvis är det mycket önskvärt att tekniken inte kommer i obehöriga händer.

Enligt både Lars Strömberg och Hans Brun går det inte att stoppa terroristernas dolda kommunikation.

– Man måste jobba mot sympatisörer och medlemmar, mot tillgången på andra resurser i terrorgrupperna. Det gäller att bemöta terrorgruppernas hatpropaganda med kunskap och motberättelser, säger Hans Brun.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".