Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Så mår de papperslösa barnen
Ons 13 apr 2016 kl 12:10
Barn i familjer som nekats asyl i Sverige har det tufft, men de utvecklar strategier för att klara tillvaron. Det visar en ny rapport.

Papperslösa barn som nekats uppehållstillstånd i Sverige, men vars familj ändå valt att stanna kvar här, mår ofta väldigt dåligt.

De lever under ett ständigt hot att bli avslöjade, och måste konstant vara på sin vakt.

Men de har också skaffat sig strategier för att hantera sin situation, visar en forskningsrapport som släpps idag av socialantropologen Åsa Wahlström Smith och barnläkaren Henry Ascher vid Sahlgrenska akademien.

Genom att följa 19 barn nära under ett och ett halvt års tid har man genom djupintervjuer, utflykter, hembesök och samtal kommit barnen mycket nära, och kunnat se hur de mår och hanterar sin vardag.  

Citaten i programmet är inlästa av andra barn.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av...

Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".