Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När goda människor blir onda (R)
Fre 15 apr 2016 kl 12:10
Det finns vetenskapliga experiment som alltid kommer vara aktuella. Ett är Stanford Prison-experimentet där studenter fick spela fångar och fångvaktare. Sadism gjorde att experimentet spårade ur.

Nu är det snart 45 år sedan som socialpsykologen Philip Zimbardo utförde "The Stanford Prison Experiment" i en källare på Stanford. Det som var tänkt att pågå i två veckor fick avbrytas den sjätte dagen.

De som spelade fångvaktare hade blivit alltmer sadistiska, och några av fångarna hade brutit ihop och fått lämna experimentet. Ingen av försökspersonerna såg det längre som ett experiment utan som ett riktigt fängelse. Inte ens försöksledaren själv, som också spelade fängelsechef, kunde riktigt hålla isär vad som var på riktigt och bara på låtsas.

I april 2004 när bilderna från Abu Ghraib i Irak kom ut i ljuset, fick försöket ny aktualitet. Förnedringarna som de amerikanska soldaterna ägnat sig åt där var inte så olika dem som studenterna som spelade fångvaktare hade utsatt sina studentkollegor fångarna för.

Philip Zimbardo hade själv sett hur ett system, ett regelverk, en institution kan förvandla snälla, fina pojkar till onda sadister.

Dagens radikalisering av unga män och kvinnor som utför terrordåd gör experimentet aktuellt än idag. Och just nu uppmärksammas fängelseexperimentet vid Uppsala Stadsteater i en pjäs som har premiär den 22 april.

Programmet är en repris från 2010.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".