Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
"Stoppa biståndet till Afrika"
Tis 21 apr 2009 kl 14:00
Bistånd hjälper inte Afrika. Det menar Dambisa Moyo, ekonom från Zambia, och författare till den uppmärksammade boken ”Dead Aid”.

Bistånd gynnar korrupta ledare och är en av huvudorsakerna till fattigdomen i Afrika, säger hon i en intervju med Obs. Hon pekar på att afrikanska regeringar ställs till svars inför givarländer, och inte inför den egna befolkningen.

Dambisa Moyo anser att väst borde sluta med sitt förmenta medlidande och istället lära av Kinas affärsmässiga strategi i Afrika.

Hör också två svenska biståndsdebattörer, Kenneth Hermele och Fredrik Segerfeldt, kommentera boken ”Dead Aid”. Dambisa Moyo står för en ”ideologi som vill ersätta bistånd med affärer”, menar Kenneth Hermele som är kritisk till hennes tankegångar.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".