Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
De skeppsbrutna från Galna hoppet
Mån 21 jun 2010 kl 14:00
Theresa Benér om Parisbaserade Théâtre du Soleils senaste uppsättning: Les Naufragés du Fol Espoir. Jan Olof Nilsson rapporterar från världsutställningen EXPO 2010 i Shanghai.

Theresa Benér om Parisbaserade Théâtre du Soleils senaste uppsättning: Les Naufragés du Fol Espoir. Den brittiske teaterforskaren Brian Singleton framhåller i en nyutkommen bok att det unika med Ariane Mnouchkine och Théâtre du Soleil är hur konsekvent den politiska aktivismen integreras i själva teaterarbetet. Uppsättningarna tar upp ämnen som hyllar solidaritet och ett socialt engagemang med en större omvärld. Gruppen är organiserad så att alla delar på alla uppgifter och får lika lön. Sminklogerna är öppna för publiken och teatern framställs som ett hantverk i en öppen, medborgerlig kommunikation. ”Det är generositeten i detta samspel och trofastheten mot de ursprungliga folkteateridealen som blir så engagerande för oss i publiken. Teater som så kompromisslöst hävdar konstens bärande roll i samhället har blivit något av en raritet.”

Jan Olof Nilsson rapporterar från världsutställningen i Shanghai: EXPO 2010. ”Det kan tyckas som politiskt intressant att till exempel Israels modernistiska paviljong och Pakistans palats ligger intill varandra. Och det kan onekligen framstå som ett uttryck för en viss humor av arrangörerna att lägga Iran och Nordkorea intill varandra i utställningens absoluta periferi.”

Litteratur och länkar:
Maria M Delgado & Dan Rebellato: Contemporary European Theatre Directors (Routledge, 2010)
Théâtre du Soleil

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(11 min)
OBS
Mån 21 aug kl 13:04(11 min)
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".