Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Myten om Afghanistan
Tis 16 feb 2010 kl 14:00

Ända sedan Rudyard Kiplings tid har Afghanistan haft rykte om sig att vara imperiernas gravplats. Med sitt strategiska läge är det ett land som under lång tid upplevt hot från mäktiga grannar. Jesper Huor om myten att Afghanistan är ett land som inte går att erövra.

I Frankrike har en kulturkamp brutit ut om arvet efter Aristoteles. Vem var det egentligen som förde den antika vetenskapen och filosofin till Europa? Det finns de som inte längre vill kännas vid att Aristoteles kom in i den europeiska idétraditionen via araberna. Inga Brandell har tagit del av debatten.

Litteratur och länkar:
Büttgen, de Libera, Rashed & Rosier-Catach: Les Grecs, Les Arabes et nous. Enquête sur l’islamophobie savante (Fayard 2009)
Sylvain Gouguenheim: Aristote au Mont-Saint-Michel: les racines grecques de l'Europe chrétienne (Seuil 2008)
Comité de vigilance face aux usages publics de l’histoire
Om Aristoteles-affären

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".