Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Revolutionsdagen i Iran
Tor 11 feb 2010 kl 14:00

I dag är det 31 år sedan revolutionen i Iran – en revolution som drevs fram under ett år präglat av avrättningar och demonstrationer – ett år där våldet och protesterna tilltog tills situationen blev ohållbar.

I januari 1979 lämnade Shahen landet i sitt privata flygplan. Två veckor senare anlände Ayatollah Khomeini från Paris. Några dagar sedan hade upproret segrat och de rojalistiska styrkorna besegrats.

Under en kort men turbulent tid såg vissa Khomeini som ett hopp om demokratisering av landet. När den brittiske journalisten Robert Fisk skriver om den här perioden i sin stora bok om Mellanöstern, Det stora kriget för mänskligheten, skriver han om hur många ville se den iranska revolutionen som ännu en viktig vändpunkt i linje med franska och ryska revolutionen. I ljuset av det som hänt sedan dess, visar Fisk hur de folkliga protesterna gick under i en slags revolutionsromantikens onda kretsgång: fokus hamnade på vem som dödat vem och därför förtjänade att dö. I ett cyniskt ögonblick skriver han att Iran visserligen blev en teokrati, men också en nekrokati: ”ett land där de döda härskade över de döda, för de dödas räkning”.

När revolutionsdagen nu återigen firas i Iran, sker det ironiskt nog genom att regimen gör allt vad de kan för att tysta ner röster som vill påminna om det folket slogs för, för tre decennier sedan.

Under senare tid har protesterna tilltagit samtidigt som flera människor som representerar regimen nu öppet börjat visa sitt missnöje. Azar Mahloujian ser många tecken på att regimen kan komma att falla.

Tyska Helene Hegemann, sjutton år gammal, har just publicerat en debutroman som fått kritikerna att vika sig helt. Den här veckan har hon också hamnat på nyhetsplats, anklagad för stöld. Hon har nämligen plockat en sida ur undergroundromanen Strobo och stoppat in i sin egen bok, Axolotl Roadkill. I tisdags tog hon på sig ansvaret och kungjorde också att hon inte helt och hållet hade förstått hur författare brukar ange källor när de lånar material, men att det misstaget har rättats till i bokens andra upplaga. Margareta Flygt har läst den omskrivna Axolotl Roadkill.

Litteratur:
Robert Fisk: Det stora kriget för mänskligheten (Norstedts, 2007)
Helene Hegemann: Axolotl Roadkill (Ullstein Buchverlag, 2010)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
OBS
Tor 29 jun kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".