Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Shanghai shopping – i pyjamas!
Tis 09 feb 2010 kl 14:00

Den första maj invigs världsutställningen Expo 2010 i Shanghai, Kina. 200 nationer och organisationer ska delta under 184 dagar, 70 miljoner besökare väntas till det över fem kvadratkilometer stora utställningsområdet. Shanghai förbereder sig för fullt. Nya tunnelbanelinjer ska stå klara, fasader putsas och vägar repareras. Men också invånarna ska hyfsas till. Stadens lokala myndigheters officiella slogan lyder: ”Ingen pyjamas i offentligheten, uppträd civiliserat i samband med Expo 2010".

Shanghaiborna ska övertalas att lämna sina pyjamasar hemma när de ger sig ut i staden. Men en motrörelse har startat bland nationens intellektuella. Jan-Olof Nilsson tecknar en oväntad bild av den stora världsutställningen Expo 2010.

Många har kritiserat den debatt som den franska regeringen och president Sarkozy initierade i höstas om nationell identitet och undrat om de har ett underliggande ärende att ifrågasätta invandrares rätt att leva med sina kulturer och vanor.

Theresa Benér har sett två aktuella teateruppsättningar i Paris som berör frågorna om nation och identitet på ett intressant sätt: Marius von Mayenburgs senaste pjäs, Stenen, och det franska scenkollektivet MxM:s Reset.

Länkar:
Justin Guarglias hemsida
Hemsidan för Identité nationale-debatten
Theatre national de la Colline
Reset spelas av scenkollektivet MxM

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".