Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
En ateist besatt av Bibeln
Ons 03 feb 2010 kl 14:00

Mänsklighetens historia är historien om hur vi och gud inte förstår varandra; han begriper sig inte på oss och vi begriper oss inte på honom.                                  
                                                        – Jose Saramago

Fortfarande händer det att den åttiosjuårige Nobelpristagaren Jose Saramago biter till med oväntad kritisk kraft i sina berättelser. Hans senaste roman Caim har vållat kontrovers i Portugal de senaste månaderna, inte på grund av innehållet utan för de uttalanden Saramago gjort i samband med publiceringen. Uttalanden som att Bibeln är en "handbok i dålig moral, en katalog över grymheter och det värsta i människans natur”. Gud är helt enkelt inte att lita på, konkluderar Saramago som är en lika övertygad ateist som kommunist – med ett passionerat förhållande till Bibeln. Henrik Nilsson har läst Caim.

Danske författaren Jan Sonnergaard är tillbaka med sin första roman och ett nytt provocerande ämne. År 2003 gav han ut en novelltrilogi som skar det danska klassamhället i skivor, böcker där perspektivet rör sig mellan Netto och villabordeller i en rad porträtt av ett samhälle där det moraliska förlöjligas. Dan Jönsson har läst hans nya roman Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom.


Litteratur:
Jose Saramago: Caim (2009)
Jose Saramago: Evangelium enligt Jesus Kristus
Jose Saramago: Blindheten
Jose Saramago: Baltasar och Blimunda
Jan Sonnergaard: Radiator (1997)
Jan Sonnergaard: Sidste söndag i oktober (2000)
Jan Sonnergaard: Jeg ser stadig bange for Caspar Michael Pedersen (2003)
Jan Sonnergaard: Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (2009)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Bitska hälsningar, Jane Austen Tor 09 nov kl 13:04(9:48 min)

Inte särskilt snäll, men ofta ganska rolig. Litteraturkritikern Annina Rabe har läst Jane Austens privata brev.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".