Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Vilda visenter och tama änder
Lör 19 jun 2010 kl 21:03
Fältreporter Therese Forsberg beger sig till visenternas värld. Bjässarna fanns i svenska skogar fram till 1100-talet. De vilda är utdöda men vi besöker dem i ett vilthägn på Eriksberg i Blekinge. Där... har vi också chans att se bla kronhjort och vildsvin i en miljö som liknar hur det såg ut just innan visenten dog ut. Kan man kompensera den skada människan gjort naturen? I Västerbotten har man gjort ett gediget försök. Botniabanan drogs efter många strider genom fågelrika våtmarker. Nu har man anlagt nya och restaurerat gamla. Elin Lemel har varit i Umeå för att se resultatet och träffat Malin Karlsson, biolog om jobbar med kompensationsåtgärderna och Thomas Brodin, ordförande i Västerbottens ornitologiska förening. Gräsanden är vår vanligaste och mest kända vilda and. Men hur vild är den egentligen? Faktum är att hundratusentals gräsänder sätts ut i naturen varje år - för att så småningom jagas. Hur påverkar det här det vilda andbeståndet? Lasse Willén har träffat Pär Söderquist, doktorand i zooekologi vid Högskolan i Kristianstad som forskar på detta. Den som vill kan skicka in äggskal eller fjädrar till projektet. Adressen är: Akvatisk biologi och kemi, Högskolan Kristianstad, Pär Söderquist, 291 88 Kristianstad Gert-Olof Nickel från Älta skrev till oss och undrade varför kattugglan höll sin döda unge i klorna? Frågan skapade huvudbry. Men till sist kunde ornitologen Staffan Åkerby berätta att det är ett byte den håller i klorna. Nämligen en hornuggleunge. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.03
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".