Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Arbetsgivaren väljer vem man anställer
Fre 18 jun 2010 kl 14:03
Maud Olofsson, Centerpartiet är gäst i Människor och tros partiledarintervju om religionsfrihetens gränser. Hon kommenterar bland annat ett omdiskuterat DO fall där Arbetsförmedlingen i Älmhult dömdes... för att de dragit in ersättningen till en muslimsk man som inte ville skaka hand med en kvinnlig arbetsgivare.

-Varje arbetsgivaren måste få bestämma vem man anställer. Har man en tro och övertygelse som gör att man inte kan skaka hand få man ta ansvar för det.

Förhållandet mellan Iran och Israel är spänt. Iranska ledare talar om Israels utplåning och stöder Hamas och Hizbollah, och i söndags skickades ett fartyg med hjälp till Gaza. Vad händer när det kommer fram? Vad beror det dåliga förhållandet på? Det har nämligen inte alltid varit dåligt. Professor Jan Hjärpe ger sin syn på relationen.

På allt fler håll i Europa väcks frågan om ett förbud för heltäckande slöjor. Men kommer de nya lagarna hålla för en prövning i Europadomstolen? Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för de mänskliga rättigheterna, menar att de kan strida mot de mänskliga rättigheterna och han riktar hård kritik mot de politiker som medvetet tar beslut som går emot Europakonventionen, som de har lovat att följa. Reportage av frilansjournalisten Anna Trenning-Himmelsbach.

Utrikeskrönikan kommer från Hanna Sahlberg i Peking.

Prästen Tord Nordblom i Ytterby församling i Kungälv vill bli kvitt vigselrätten. Han vill inte viga samkönade par och har sökt dispens från Domkapitlet i Göteborgs stift, men han har fått nej. En präst måste ha vigselrätt.

Producent : Åsa F Vestergren

Programledare: Tithi Hahn

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig...

Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".