Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Humor
Sön 16 okt 2005 kl 14:00
P1 söndag 16/10 kl 17.00, repris 21/10 kl 21.03 Humor är en egenskap alla vill besitta. Men det är lika trovärdigt att påstå att man har humor som att karakterisera sig själv som ödmjuk. Varför? Humorforskningen... är ett stort och tvärvetenskapligt forskningsfält, och teorierna är många: Filosofen John Morreall förfäktar frigörelseteorin, enligt vilken skrattet utlöses när faran är över. Lingvisten Victor Raskin tror på inkongruensteorin, som säger att humor uppstår i glappet mellan det förväntade och det inträffade. På en sommarskola om humor i Tyskland i somras presenterade biokemisten Appletree Rodden sin syn på humor och religion som konkurrerande sätt att acceptera döden och världens ofullkomlighet. Kanske är det därför som John Morrealls forskning visar att 95% av kristna lärda uttalar sig negativt om humor och ser den som utslag av lättja och falskhet? Filosofiska rummets Lars Mogensen diskuterar poängen med humor med komikern Peter Wahlbeck, latinprofessorn och prästen Anders Piltz samt filosofen Jeanette Emt. Producent: Thomas Lunderquist.
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Hjälper filosofin när vi funderar över rätt och fel, eller styrs vi mest av magkänsla och intuition? Filosoferna Marcus Agnafors och Ingmar Persson i samtal med berättaren Christina Claesson.

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".