Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Tips inför sommarens läsning: skönlitteratur
Fre 18 jun 2010 kl 14:00
Intervju med Lena Birgersdotter som tipsar om Karl Ove Knausgårds självbiografiska romanserie ”Min kamp” – en serie böcker som spränger litteraturens gränser, skrivna som de är i hög hastighet, nästan... som en litterär blogg. Dan Jönssons berättar om romanserien. Fredrik Pålsson om Marie Darrieussecqs essäbok ”Rapport de Police”, och det litterära bråk som utbröt efter att författaren Camille Laurens anklagade Darrieussecq för att ha stulit hennes erfarenheter i romanen ”Tom är död”. Margareta Flygts om Helene Hegemanns succédebut ”Axolotl Roadkill” som både blivit hyllad och hårt åtgången i eruopeisk debatt. Moa Matthis om Alice Munros senaste novellsamling ”Too much happiness”.

Aktuella böcker ur den internationella bokfloden, i dag romaner och novellkonst.

Lena Birgersdotter rekommenderar: Karl Ove Knausgård – Min kamp, en självbiografisk serie böcker som spränger litteraturens gränser, skrivna som de är i hög hastighet, nästan som en litterär blogg. Dan Jönsson anser att det centrala i Knausgårds projekt är att den vardagliga värld vi tror oss leva i döljer något annat. Världen är i själva verket främmande, oförklarlig, men vår kultur har gjort allt för att förtränga det som ligger bortom det mänskliga.

 – Om man i denna hållning tycker sig ana ett retrogardistiskt, antimodernt program är man nog inte helt fel ute. 
                                      Dan Jönsson

 

Fredrik Pålsson rekommenderar: Marie Darrieussecq – Rapport de Police
– 
och det litterära bråk som utbröt efter att författaren Camille Laurens anklagade Darrieussecq för att ha stulit hennes erfarenheter i romanen Tom är död.

Margareta Flygt rekommenderar: Helene Hegemann – Axolotl Roadkill. Succédebut som både blivit hyllad och hårt åtgången i eruopeisk debatt, eftersom hon klippt och klistrat frikostigt från bloggar på Internet. Margareta Flygt menar att boken liknar en utvecklingsroman, men utan utveckling. En blandning av skräpkultur, nattliv, litter atur och fina partyn – och inte en autentisk ungdomsroman, utan en analys av neurotiska tillstånd.

Moa Matthis rekommenderar: Alice Munro – Too Much Happiness. Matthis menar att det viktiga med Alice Munros noveller är att människorna i dem vet vad som är gott och ont, men ändå handlar i de avgörande ögonblicken i enlighet med en inre känslomässig logik som inte känns vid vad som är rätt och fel.

Att läsa Alice Munro är att varsebli verklighetens maskineri. Hur människors – våra – historier och möten i varje stund skapar världen och dess villkor.
                                                                                                       Moa Matthis

Litteratur:
Karl Ove Knausgård: Min kamp (Oktober, 2009)
Marie Darrieussecq: Rapport de police (P.O.L., 2010)
Helene Hegemann: Axolotl Roadkill (Ullstein Buchverlag, 2010)
Alice Munro: Too Much Happiness (Chatto & Windus, 2009)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".