Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Vad händer på Cypern? Ekots Johanna Melén i Nicosia
Tor 12 maj 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 12 maj, 2016. Cypern.

Nicosia, torsdag

Helt plötsligt en tisdag i mars var Cypern tillbaka på nyhetsvärldskartan.

En 58-årig egyptisk medborgare hade klivit ombord på ett plan som skulle från Alexandria till Kairo, sagt att han hade ett självmordsbälte runt kroppen och tvingat piloten att flyga till Larnaca på Cypern istället.

Världen frös till is. Ombord fanns 55 passagerare, många utlänningar, skulle de sprängas i luften nu?

Men bombbältet var inte på riktigt och den egyptiske kaparen ville bara träffa sin ex-fru och sina barn som han lämnat på Cypern många år tidigare.

Från Egyptens utrikesdepartement kom snart det lugnande beskedet: ”mannen inte är en terrorist - han är en idiot”.

Jag kom och tänka på den egyptiske kaparen när jag själv i lugn och ro landade på Larnacas flygplats på Cypern häromdagen.

Vad händer på Cypern? Hade flera undrat när jag berättat att jag skulle just dit. 

För tre år sedan var Cypern bland toppnyheterna efter en katastrofal bankkris men EU kom med ett räddningspaket och snart var allt ganska tyst igen. Nyhetsfokus flyttas snabbt och det som var superhett för ett år sedan kan vara iskallt i dag.

Men kvar finns ju de som rubrikerna handlade om; alla cyprioter som förlorade stora delar av sina besparingar, till exempel.

Som Panicos som jag träffade häromdagen som fortfarande var så arg så han var nära att explodera men som under tre månader inte kunde prata med någon efter att banken där han stoppat in alla sina pengar från husförsäljningen i London där han bott och arbetat i många år för att nu äntligen kunna återvända och bli pensionär i solen och värmen hemma på Cypern hade tagit nästan en miljon av hans sparpengar.

Tidigare i år hyllades Cypern av EU-politikerna för att man hanterat krisen så väl och nu inte längre behövde några nödlån. "En framgångssaga" twittrade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem i mars. "Framgångssaga - vilket hån”, sa Panicos och klapprade vidare i sina flipflops i lägenheten där drömmen om en behaglig pensionärstillvaro i solen och värmen aldrig skulle bli som han tänkt sig.

Kvar på Cypern finns också taggtrådsstängslen, plastskynkena och de rostiga tunnorna som delar landet i två delar efter den turkiska ockupationen som fortfarande pågår, 42 år senare. ”Där bortanför de där tunnorna låg vårt hus”, sa taxichauffören som aldrig kunnat återvända, fast huset är så nära så han nästan kan se det.

Så snabbt det går för fokus att flytta någon helt annanstans.

Men nu händer faktiskt något på Cypern och det talas om att utsikterna för en lösning på frågan, en återförening efter 42 års åtskillnad nu faktiskt skulle kunna ske eftersom politiker på båda sidor nu faktiskt vill att det ska ske.

Så kanske är den lilla önationen och EU:s allra östligaste utpost på väg tillbaka på nyhetsvärldskartan.

Fast om den egypt-iske kaparen är det redan tyst. Enligt lokala medier sitter han fortfarande häktad på Cypern men väntas snart utlämnas tillbaka till Egypten. Sin exfru har han inte fått träffa. I intervjuer har hon beskrivit deras fem år långa äktenskap som en mörk period av hennes liv.

 


 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:13 min)
Utrikeskrönikan
Ons 20 sep kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan
Tis 19 sep kl 10:00(3:15 min)
Utrikeskrönikan
Mån 18 sep kl 10:00(2:54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".