Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Tips inför sommarens läsning
Tor 17 jun 2010 kl 06:00
Pernilla Ståhl om Michela Wrongs bok ”It’s Our Turn to Eat”: om den kenyanske korruptionsbekämparen John Githongo och om den obekväma symbiosen mellan bistånd och korrupta regimer. Intervju med Fabian... Rimfors om Jorge Volpis roman ”El insomnio de Bolívar”. Den mexikanske författaren Jorge Volpi är en av förgrundsgestalterna inom den så kallade ”crack-generationen” och har nu skrivit en roman om den latinamerikanska historien från spanjorernas ankomst och in i framtiden. Malin Krutmeijers berättar om Axel Schildt och Detlef Siegfrieds bok ”Deutsche Kulturgeschichte”. Hela 555 tättryckta sidor om tysk kulturhistoria från 1945 till i dag.

Sommaren är här och Obs ska under de närmaste två dagarna dela med sig av tips på böcker att läsa i sommar.

Pernilla Ståhl rekommenderar: Michela Wrong – It’s Our Turn to Eat. Om den kenyanske korruptionsbekämparen John Githongo och om den obekväma symbiosen mellan bistånd och korrupta regimer. Också Wrongs bok In The Footsteps of Mr Kurtz rekommenderas.

Inga Brandell rekommenderar: Gluck/Lowenhaput Tsing  Words in Motion. Toward a Global Lexicon. Med den globaliserade kulturen översätts begrepp som terrorism, konspiration, minoritet, kommission, styrelse och governance mellan olika länder och världsdelar. Det går inte att transportera begrepp och sociala och politiska lösningar från ett ställe till ett annat, menar författarna, samtidigt som det är positivt att de här orden och begreppen som översätts och förflyttas gör det möjligt för oss att jämföra.

Fabian Rimfors rekommenderar: Jorge Volpi – El insomnio de Bolívar. Den mexikanske författaren Jorge Volpi är en av förgrundsgestalterna inom den så kallade ″crack-generationen″ i latinamerikansk litteratur; en generation författare som vill bryta med latinamerikanska romankonventioner. Nu har Volpi skrivit en roman om den latinamerikanska historien från spanjorernas ankomst, och in i framtiden. Här nämns också Volpis kritikerrosade bok En busca de Klingsor.

Malin Krutmeijer rekommenderar: Axel Schildt/Detlef Siegfried – Deutsche Kulturgeschichte. Hela 555 tättryckta sidor om tysk kulturhistoria från 1945 till i dag.

Sida upp och sida ner med fakta bildar efterhand en levande, mångskiktad bild det tyska samhället. Det är film, schlager, poesi, intellektuell debatt, politik, presshistoria, inredningstrender, sport, sexualitet, vardagligt levnadssätt med mera med mera.
                                              Malin Krutmeijer om Deutsche Kulturgeschichte

Litteratur:
Carol Gluck & Anna Lowenhaupt Tsing (red.): Words in Motion – Toward a Global Lexicon (Duke University Press, 2009)
Axel Schildt & Detlef Siegfried: Deutsche Kulturgeschichte: Die Bundesrepublik – 1945 bis zur Gegenwart (Bundeszentrale für Politische Bildung, 2009)
Michela Wrong: It’s Our Turn to Eat: The Story of A Kenyan Whistleblower (Harper Collins, 2009)
Michela Wrong: In The Footsteps of Mr Kurtz (Harper Collins, 2002)
Jorge Volpi: El insomnio de Bolívar (Debate, 2009)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".