Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Makten och tystnaden i Kigali
Ons 16 jun 2010 kl 15:00
Görrel Espelund om Joseph Sebarenzis bok God Sleeps in Rwanda. Sebarenzi är en rwandesisk oppositionspolitiker som kritiserar president Paul Kagame för att styra landet alltmer enväldigt. Henrik Nilsson... skriver resebrev från Rumänien om Alexandru Solomons dokumentärfilm ”Kapitalism - reteta noastra secreta” Jan Olof Nilsson om David Lynchs senaste film; en 16 minuter lång hybrid mellan spelfilm och reklamfilm, finansierad av modehuset Dior och inspelad i Shanghai.

På senare tid har fler och fler kritiska röster börjat höras mot president Paul Kagames sätt att styra Rwanda. Två oberoende dagstidningar har stängts ner och ledaren för oppositionspartiet United Democratic Forces Party sitter i husarrest. Görrel Espelund har läst God Sleeps in Rwanda av Joseph Sebarenzi, en rwandesisk oppositionspolitiker i exil som kritiserar president Kagame för att styra landet alltmer enväldigt.

Henrik Nilsson skriver sitt andra resebrev från Rumänien om den senaste tidens mest omdebatterade dokumentärfilm i Rumänien, Alexandru Solomons dokumentärfilm Kapitalism – reţeta noastră secretă, en skildring av hur några av landets rikaste personer ser på sina framgångar efter kommunismens fall.

Jan Olof Nilsson beklagar att David Lynch nuförtiden ägnar sin kreativa energi åt att göra exklusiv reklamfilm för Dior, i stället för att skapa banbrytande tv-konst à la Twin Peaks, som han gjorde för tjugo år sedan.

Litteratur och artiklar:
Joseph Sebarenzi: God Sleeps In Rwanda (Atria Books, 2009)
The Guardian: Sarah Boseley – Rwanda tallies the cost of stability and growth
The Guardian: Sarah Bosely – A revolution in rights for women

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".