Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
McEwan utmanar med klimatsmart komedi
Tis 15 jun 2010 kl 14:00
Gabriella Håkansson har läst Ian McEwans nya roman Solar. För första gången försöker McEwan skriva en komedi. Ämnet är klimatkrisen och kritikerna har varit svala i sina omdömen. Henrik Nilsson skriver... resebrev från Rumänien. Åren efter diktaturens fall fick den rumänska poesin en undanskymd plats. Men nu träder en ny generation poeter fram som skildrar samhället genom att betrakta sina egna vardagliga liv.

Gabriella Håkansson har läst Ian McEwans nya roman Solar. För första gången försöker den uppburne författaren skriva en komedi. Ämnet är klimatkrisen och de engelska kritikerna har varit svala i sina omdömen. Gabriella Håkansson menar att boken är väldigt välskriven och beklagar att den inte lett till den debatt författaren har avsett. ”Kanske kan man säga att det är genrens förbannelse: det är ingen som tar den på allvar.”

Henrik Nilsson skriver sitt första av två resebrev från Rumänien. Under åren som följde efter diktaturens fall, fick den rumänska poesin en undanskymd plats. Men sedan millennieskiftet har en ny generation poeter trätt fram som skildrar samhället genom att betrakta sina egna, vardagliga liv. Henrik Nilsson går på poesiuppläsning i Bukarest och reflekterar kring rumänsk poesi och vad den säger om det rumänska samhället.

Litteratur:
Ian McEwan: Solar (Jonathan Cape, 2010)
Mihai Eminescu "Över höjderna" (Symposion, 1989). Övers. Jon Milos.
Tidskrifter:
Pequod nr 47, 2010 (poesi av Ruxandra Novac)
Komma nr 3, 2009 (ny rumänsk poesi)
Lyrikvännen nr 5, 2008 (poesi av Elena Vladareanu)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".