Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Folkvandring till gymmet
Tis 22 mar 2016 kl 10:04
Att ta hand om sin kropp och sin hälsa får allt större plats i mångas liv. Hur gick det till när träning fick en så central roll och kommer det idoga gymandet att göra oss friskare och lyckligare?

Hälsoklubben i ljusa och fräscha lokaler strävar efter att bli som ett andra hem för vårt bättre jag. Samtidigt domineras gymbranschen av stora kedjor som kontrollerar allt från vilken musik som spelas till hur receptionisten hälsar dig välkommen. 

- "Om jag den enda som frågat hur personen mår på länge, så kan det bli väldigt djupa samtal". 

Det berättar Lisa Kaptein Kvist, som jobbar som PT och kostrådgivare på ett gym i Höllviken. Personliga tränare är en del av den enorma industri som vuxit upp kring motion och fitness de senaste decennierna. De moderna gymen jobbar hårt för att sudda bort muskelbyggarstämpeln och erbjuder medlemmarna allt från yoga och spinningpass till massage och hälsoluncher.

Gäster i programmet är Thomas Johansson, professor i Göteborg som skrivit en rad böcker om gym- och kroppskultur, Carl Cederström, författare till boken Wellnessyndromet, Yvonne Lin, fitnesspionjär och Owe Rytter, styrketräningslegend.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".