Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sändes 2010-2011. Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur analyserar och kärleksbombar hela...
Ett avsnitt från P3 Kultur
Blodsmystik och prinsessans nya bröllopssouvenirer
Tis 15 jun 2010 kl 10:02
P3 Kultur drabbas av monarkin och sparkar igång sommarsäsongen under den lånade devisen ”för Sverige - i tiden”. I säsongspremiären fördjupar vi oss i magi och blodsmystik, mer levande än man kan tro i... det svenska klassamhället. Vi efterlyser nytänkande i den rojalistiska souvenirindustrin och låter fuldesigners, samtidskonstnärer och kravallslöjdare ta fram modernare minnesprylar till prinsessbröllopets ära! Dessutom blir det nypremiär för Sommartwittrarna - inskickade sommarprat på högst 140 tecken.

Tisdagens P3 Kultur granskar minnesprylarna som säljs i bröllopsyran. När vi ätit oss mätta på bröllopsmazarinerna, slukat den officiella rojalistchokladen och putsat kaffebrickan med porträtt av H.K.H Victoria och soon-to-be Prins Daniel framstår den officiella bröllopsserien som oinspirerad och ovärdig ett kreativt kungarike som Sverige. Ska det vara så?

Nej - folket förtjänar bättre prinsessmerch! P3 Kulturs Johanna Koljonen bjuder därför in fyra unga konstnärer, designers och kravallslöjdare till studion. De får i uppdrag att utveckla nya och inofficiella men högst moderna minnesprylar till bröllopet. Prinsessans nya merchandise presenteras i tisdagens program.

Prototyp 1: "Anti Depy" av Patrik Söderstam

, konstnär och lektor på Konstfacks textillinje. Han har tidigare gjort sig känd för tygkonst av och med exploderande mönster, bulliga vadderingar och hela kluster av fotbollar som växer som tankebubblor från ett huvud. Patrik har tagit fram Anti Depy, en medicinask i begränsad upplaga som kan monteras på väggen och riktar sig till barn som drabbats av prinsesskomplex. 

Prototyp 2: Gör-det-själv-kunglighetstest av kravallslöjdaren Mia Lindgren

Mia Lindgren är hemslöjdskonsulent och representant för , ett nätverk som arbetar för att föra ut DIY-ideal och hantverksglädje till folket. Mia har med sig ett bidrag som skulle kunna säljas men också slöjdas ihop själv av slutkonsumenten - ett test som avslöjar ifall din partner är av kungligt blod eller inte. Den verksamma ingrediensen är ärta insydd i ett textilhjärta och ska placeras under en madrass.

Prototyp 3: Minnestallrik av Linda Shamma Östrand

 Linda Shamma Östrand är nyexaminerad konstnär från Konstfack i Stockholm. Hon är inriktad på konstnärlig forskning – hennes examensprojekt var att odla fram en levande, fertil groda som är en hybrid. Linda har också gjort , en rondellskulptur som är en korsning av kamel och älg och som står i en korsning vid telefonplan i Stockholm.

Linda har tagit fram en alternativ minnestallrik föreställande prinsessparet – men Daniel Westling har på det retuscherade porträttet fått lite mer kungligt DNA och liknar därför kung Carl Gustaf mer än han brukar.

Prototyp 4: Brädspelet "Victorias och Daniels första år som gifta" av Fuldesign

David Frimark representerar designgruppen , som tillsammans byggt ett bidrag som främjar aktiviteten i det annars så prydnadsinriktade souvenirområdet. Fuldesign beskriver sina inspirationskällor så här: ”allt från tysk bögporr, depressioner och ångest, till kulturtanter och musik”.  De ser sig som en motrörelse mot att man måste göra makeovers för att duga och helst bo i en utställningshall. Fuldesign bidrar med ett brädspel i vilket man kan spela sig igenom Kronprinsessans och Daniels första år som gifta, med spelpjäser föreställande Elisabeth Tarras-Wahlberg, Johan T Lindvall, Prins Carl Philips kvaddade porsche samt skvaller- och gymkort.

Missa heller inte när P3 Kulturs reporter Teresa Axner sticker in en nål i rikets armveck och finner att den kungliga svenska blodsmystiken lever i högsta välmåga. Sverige må kalla sig världens modernaste land, men statsskicket bygger fortfarande på uråldriga grejer som en rent blod, tvångsgiftermål och möjliga uppdrag från Gud. Teresa samtalar med filmaren Oscar Hedin, som i dokumentären  DNA-testade möjliga Bernadotteättlingar. Hon pratar också med konstnären  – känd för ett konstperformance i form av en donation av adligt blod till Daniel Westling – samt med konspirationsteorikännaren Daniel Krauklis, som förklarar hur Bernadottarna faktiskt skulle kunna vara släkt med Jesus – i rakt nedstigande led.

Sist men inte minst blir det också säsongsstart för sommartwittrarna – P3 Kulturs format för inskickade sommarprat på högst 140 tecken. Premiärtweeten skickas av poeten och författaren Anna Jörgensdotter.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P3 Kultur
Som en laserstråle genom tid och rum Sön 09 jan 2011 kl 14:03(77 min)

Det allra sista P3 Kultur skär genom dimmor, smog och snöflingor för att lysa upp framtiden.

Guldkorn från P3 Kulturs radiogruva Sön 02 jan 2011 kl 14:03(75 min)

Johanna Koljonen och P3 Kultur-redaktionen har gått igenom hårddiskar, rullband och USB-minnen i jakt på de starkaste lysande guldkornen ur de gångna 240 timmarnas sändningar.

P3 KULTUR 20101226 Sön 19 dec 2010 kl 14:03(95 min)

P3 KULTUR 20101219/20101226 Förlängt jul-nördorama med Johanna Koljonen. Javisst, det är P3 Kulturs stora feta julprogram! Den definitiva filmkritikerpanelen - Niklas Eriksson, Emma Gray Munthe och...

Finnar i Svenneland Sön 12 dec 2010 kl 14:03(39 min)

P3 Kultur åker på dragspelsallsång på en spårvagn i Stockholm för att fira Finlands självständighetsdag - och ger oss entusiastiskt ut på jakt efter mer finsk kultur i Sverige!

Kläder, smink och positivt tänkande Sön 05 dec 2010 kl 14:03(62 min)

P3 Kultur gör sitt ytligaste avsnitt någonsin och pratar kläder, smink och positivt tänkande! Vi träffar en fnissig Janie Bryant, kostymdesigner för Mad Men och Deadwood, för att fråga hur man blir...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".