Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Den goda viljan
Lör 12 jun 2010 kl 17:00
Kosmo handlar om konst som vill påverka

Quiet heter en kritikerrosad dansföreställning som handlar om Israels alla minoriteter; judar med rötter från jordens alla hörn, om palestinier som blivit en minoritet i landet, och om våldet, misstron mellan landets alla grupperingar. De fyra dansarna är både judiska och arabiska israeler och verket har skapats utifrån de möten och konfrontationer som uppstod under repetitionerna. Koreografen Arkadi Zaides säger att han hellre vill väcka frågor än ge svar. Ambitionen är att publiken ska vara blandad - både judar och araber - och efter varje föreställning sker samtal om hur det är att leva i landet i Israel. Negar Josephi mötte koreograf och dansare på plats.

Stadsdelen Watts utanför Los Angeles förknippas med fattigdom, gängvåld, droger och hög arbetslöshet. Det var här som den svarta bilisten Rodney King 1992 misshandlades av två vita polismän och det var också här på 60-talet som våldsamma raskravaller utspelades. Watts har ett dåligt rykte och få kommer på tanken att besöka stadsdelen och många av invånarna i Watts lämnar i sin tur inte området. Det var mot den bakgrunden som sex teater-och musikgrupper beslutade sig för att dra igång projektet Meet Me @ Metro. Man har satt upp föreställningar längs med tunnelbanelinjerna The Red and Blue Line och tanken är att föra kulturen till Watts, liksom att ta med en teaterintresserad publik till en plats de sällan eller aldrig besökt.
Claes Andreasson har varit med under resans gång och bland andra mött projektets konstnärliga ledare Guillermo Avilés-Rodriguez.

Dessutom medverkar regissören och dramatikern Farnaz Arbabi, som fått både priser och uppmärksamhet för sina socialt laddade och politiskt medvetna teateruppsättningar. Hon har bland annat regisserat en egen version av Vilhelm Mobergs nationalepos Utvandrarna på Riksteatern – en bearbetning där Karl Oskar och Kristina istället blivit flyktingar i Sverige, idag. Hon har också satt upp Jonas Hassen Khemiris Invasion på Stockholms Stadsteater och en bearbetad version av Tjechovs Måsen på Backa Teater i Göteborg. Hur ser hon på sitt sociala uppdrag, som regissör?

Och så har Kosmo träffat serieskaparen Charlie Christensen och fått reda på hans antihjälte Arne Ankas senaste politiska funderingar.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".