Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Ett reportage inifrån de uppstoppade djurens hemliga skyddsrum
Ons 23 mar 2016 kl 13:01
Det är nu 100 år sedan Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm invigdes. Under den tiden har flertalet uppstoppade djur rensats undan - och Mattias Berg fick tillträde till deras sista viloplats.

Naturhistoriska Riksmuseets intendent Daniela Kalthoff visar runt bland avhuggna snablar och giraffhuvuden, människoapor, gulliga bisonkalvar och skräckinjagande vildsvin.

Det handlar om liv och död. Om naturens ordning. Om vad ett uppstoppat djur kan säga oss människor.

Om kulturhistoria och utställningspolitik. Om hur ett 100 år gammalt museum - dessutom till ytan Sveriges största - kontinuerligt förändrat sin estetik och inriktning mot även mer interaktiva utställningar. Och vad som då händer med de föremål som blir över. 

Musiken i inslaget är skriven av Michael Nyman och kommer från Peter Greenaways film "Zoo".

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".