Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Deliberativ demokrati
Sön 30 okt 2005 kl 18:00
P1 söndag 30/10 kl 17.00, repris 4/11 kl 21.03 Demokratin behöver en vitalisering. I senaste valet till EU-parlamentet röstade bara 38 procent av svenskarna, och valdeltagandet i riksdagsvalet 2004 var... det sämsta sedan slutet av 50-talet. Nu vill SVT försöka engagera unga väljare med hjälp av en politisk dokusåpa, vilket väckt rabalder. En mer grundläggande idé om hur samhällsengagemanget ska kunna bli bättre, kallas för samtalsdemokrati - eller på forskarspråk deliberativ demokrati. Benämningen kommer av ordet deliberation, som betyder överläggning eller rådslag - ett nytt sätt att genom samtal jämbördiga medborgare emellan, diskutera sig fram till den bästa lösningen för alla. Deliberativ demokrati omhuldas av både riksdag, regering och skolverket. Den lyfts fram i demokratiutredningen och används de facto på en hel del skolor. En av företrädarna för den deliberativa samtalsdemokratin är den tyske filosofen Jürgen Habermas. Frågan är: är detta en utopi, ett demokratiskt genidrag eller bara truistiskt nonsens? I Filosofiska rummet: deliberativ demokrati samtalar programledaren Lars Mogensen med Lena Halldenius, filosof, Jouni Reinikainen, statsvetare och Björn Rosdahl, lärare i filosofi på Olympiaskolan i Helsingborg. Producent är Thomas Lunderquist. Boktips Deliberativ demokrati, Premfors, R - Roth, K (red.) Studentlitteratur
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".