Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Minisatelliter skapar it-boom
Fre 22 apr 2016 kl 12:10
När minisatelliterna blir bättre skickas de iväg i svärmar. Nu finns planer på att skapa en särskild uppsändningsplats från rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna.

De små satelliterna tvingas i dag åka snålskjuts när det finns plats kvar på bärraketerna som är på väg ut med större rymdfarkoster.

Lennart Poromaa, platsansvarig på Esrange utanför Kiruna, pekar ut den plats där raketbasen vill anlägga en särskild uppsändningsplats. Han tror att de små satelliterna kommer att bidra till en it-boom i rymden.

Reza Emami, professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, menar att de små satelliterna kan snabba på utforskandet av rymden.

LTU har tagit fram en minisatellit som ska medverka i forskningsprojektet QB50 där 50 satelliter ska jobba i nätverk.

Stas Barabash, föreståndare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, är skeptisk till att ersätta de större rymdfarkosterna med de mindre. Däremot tror han att minisatelliter som jobbar i formation kan utveckla forskningen. 

I programmet medverkar även Jordi Barrera Ars, rymdingenjör vid Open Cosmos.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".