Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Nittonhundratalets man – Arthur Koestler
Tor 10 jun 2010 kl 14:00
Författaren Arthur Koestler levde ett oerhört händelserikt liv och var en centralfigur bland europeiska intellektuella under 40- och 50-talen. Hela programmet handlar om författaren Arthur Koestler (1905-1983)Introduktion... där David Andersson, författare till boken ”Timmarna vid fönstret - en essä om Arthur Koestler”, berättar om Koestler som en nittonhundratalets man. Gabriella Håkansson om en nyutkommen biografi över Koestler som har alla förutsättningar att bli ett standardverk i ämnet: Michael Scammels ”The Literary and Political Oddyssey of a Twentieth-Century Sceptic”. Sten Lundström läser två utdrag ur Koestlers böcker: inledningen till självbiografin ”Den osynliga skriften”, samt ett stycke ur essän ”Om att inte tro på grymheter” i ”Yogin och kommissarien”.

Arthur Koestler levde ett oerhört händelserikt liv och var en centralfigur bland europeiska intellektuella under 40- och 50-talen. Under de senaste decennierna har det inte hörts så mycket om honom i europeisk idédebatt men kanske kan det bli ändring på det nu. En ny biografi över Koestlers liv och verk har alla förutsättningar att bli ett standardverk i ämnet.

David Andersson, författare till boken Timmarna vid fönstret – en essä om Arthur Koestler berättar om Koestler som en nittonhundratalets man. Sten Lundström läser två inledningen till självbiografin Den osynliga skriften, samt ett stycke ur essän Om att inte tro på grymheter i Yogin och kommissarien.

Gabriella Håkansson har läst Michael Scammells nyutkomna biografi om Arthur Koestler: The Literary and Political Oddyssey of a Twentieth-Century Skeptic.

Håkanssons Koestler-boktips:
Litteratur:
David Andersson: Timmarna vid fönstret. En essä om Arthur Koestler (Atlantis, 2006)
Michael Scammel: The Literary and Political Oddyssey of a Twentieth-Century Skeptic (Random House, 2009)
David Cesarani: The Homeless Mind (Free Press, 1999)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 13 sep kl 13:04(11 min)
OBS
Tis 12 sep kl 13:04(9:49 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".