Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Europeisk antisemitism och amerikansk islamofobi
Ons 09 jun 2010 kl 14:00
Lawen Mohtadi om Anthony Julius bok ”Trials of the Diaspora”, som handlar om antisemitismen I Storbritannien. Fredrik Pålsson sammanfattar en artikel av den amerikanske statsvetaren Peter Beinart i New... York Review of Books. Beinart kritiserar amerikanska, judiska organisationer som ADL (The Anti-Defamation League) för att bara försvara liberala värderingar på hemmaplan, medan de inte kritiserar ultrakonservativa krafter i Israel. Pernilla Ouis om John L Espositos bok ”The future of Islam”.

En intensiv debatt om Israel och Palestina konflikten härjar just nu över världen, efter den israeliska attacken mot Ship to Gazas hjälpsändningar i förra veckan. När det gäller kritik av Israel står alltid antisemitismen och lurar i vassen. Många debattörer klumpar i sin kritik av Israel ihop israeliska kommandosoldater med judar i största allmänhet och håller samtliga ansvariga för staten Israels övergrepp. Samtidigt är ultrakonservativa israeler inte sena att beskylla de som kritiserar Israels agerande för just antisemitism.

Anthony Julius har inte bara gjort sig känd som prinsessan Dianas advokat i skilsmässoförhandlingarna med prins Charles, utan också som en engagerad akademiker i kampen mot europeisk antisemitism. Lawen Mohtadi har läst hans nya bok Trials of the Diaspora.

John L Esposito, amerikansk islamolog vid Georgetown University som ägnat hela sitt liv åt att försöka förklara islam för västvärlden. I sin nya bok The Future of Islam skiljer han mellan situationen för muslimer i Europa – där de är procentuellt fler, lågutbildade, dåligt integrerade och utsatt för ett islamofobiskt tryck – och ett USA där muslimerna är mer välintegrerade och inte betraktas som ett specifikt problem. Pernilla Ouis menar dock att Esposito inte problematiserar tillräckligt mycket i sitt porträtt av muslimerna i väst.

Litteratur och länkar:
Anthony Julius: Trials of the Diaspora (Oxford University Press, 2010)
John L Esposito: The Future of Islam (Oxford University Press, 2010)
Peter Beinart i New York Review of Books, Juni 10, 2010: The Failure of the American Jewish Establishment

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".