Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Hundpodden - Vår bästa vän
Härmande hundar - Träningsmetoden Do as I do
Mån 18 apr 2016 kl 04:00
Att hundar härmar varandra i positiva som negativa beteenden är ingen nyhet. Men kan en hund härma en människa? Ja, enligt Carina Persson som lär ut den nya träningsmetoden Do as I do så kan dem det.

Programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in Carina Persson för att lära sig mer om hundens förmåga att imitera beteenden. Carina Persson, som är utbildad hundinstruktör och hundpsykolog och SM-vinnare 2012 i freestyle och som kom tvåa i heelwork, menar att våra hundar alltid har härmat oss.

- Jag minns en hund som stod och tittade på grinden varje gång den öppnades och stängdes, till slut lär han sig att ta sig genom grinden genom att öppna grindens hake med nosen. Jag blev väldigt imponerad över hur enkelt det var för hundarna i mina första "Do as I do"-kurser att förstå principen, för de hade inte gjort detta förut men vi kunde snabbt påbörja nya beteenden, en pudel lärde sig snabbt två beteenden i rad, säger Carina Persson.

Hunden kan härma sin ägare och nu är det dags att människan lär sig att utnyttja metoden fullt ut, menar poddens hundpsykolog.
- Man brukar ju säga att barn inte gör som man säger, de gör som man gör. Om man ökar kunskapen och förståelsen för den icke-verbala kommunikationen så kan man få en otroligt stark relation till sin hund. Missförstånd uppstår ofta när man säger en sak verbalt samtidigt som man med kroppsspråket säger något helt annat, säger Eva Bodfäldt.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Hundpodden - Vår bästa vän
Flyga med hund Mån 14 aug kl 04:00(40 min)

Hur flyger man med en hund? Den frågan svarar en specialist, flygplanslastare, veterinär och hundpsykolog på i säsongsavslutningen av Hundpodden Vår Bästa Vän.

Koppelaggression Mån 07 aug kl 04:00(30 min)

Varför förvandlas den lugna hunden till en skällande tok vid åsynen av en främmande hund? Hundpsykologen förklarar och svarar på lyssnarnas frågor.

Hundens roll i historien är försummad med tanke på hur mycket de betyder för oss människor, menar författaren Mats Carlbom som berättar om de betydelsefulla hundarna som påverkat världshistorien.

Apportträning till vardag och tävling Mån 24 jul kl 04:00(31 min)

Apportering är ett moment som hundägare borde lära sina hundar, menar poddens hundpsykolog. Hur lär man sin hund att på kommando hämta och lämna ett föremål?

Hundar iakttar oss ständigt och räknar med att vi ska avläsa de, men hur bra är hundägare egentligen på att tolka hundarnas signaler som de sänder ut? Etologen Ingrid Tapper förklarar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".