Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Kulturradion minns arkitekten Léonie Geisendorf - "Vill man ha byråkratiskt samhälle så får man rutiga hus".
Tor 24 mar 2016 kl 16:04
Förra fredagen avled Léonie Geisendorf nära 102 år gammal i sitt hem i Paris. Katarina Wikars gjorde inför hennes 100-årsdag ett program om en kompromisslös arkitekt som älskade betong och ljus.

Sommaren 2014 hedrades Léonie Geisendorf med en utställning på ArkDes i Stockholm, Upp i vind, där man kunde studera hennes projekt, både de byggda, som S:t Görans gymnasium med sin remarkabla aula i betong och glas, de 114 radhusen i Bagarmossen från femtiotalet och ett par villor med flytande rumsövergångar i Djursholm. Och allt det obyggda som Katolska kyrkan i Kungsträdgården.

Léonie Geisendorf kom till Sverige 1938 direkt från sin praktik hos le Corbusier i Paris men var född i Warszawa. I en intervju 2000 sa hon: ”Nu är det färdigt finns inte. Man lämnar inte ifrån sig något förrän fem i tolv. Det kan hela tiden bli bättre."

Katarina Wikars träffar elever, beställare, kolleger och besöker också S:t Görans gymnasium inför ombyggnaden till studentbostäder, ett hus som under åren varit både älskat och hatat och har kallats en brutal skönhet. I programmet medverkar också arkitekterna Dick Lindberg, Charlie Gullström, Lars Raattamaa med flera.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".