Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Debatt och kritik möts i kulturredaktionens direktsända diskussionsprogram.
Ett avsnitt från Nya Vågen
Nya Vågen från Malmö
Tis 08 jun 2010 kl 15:00
Öresundsbron firar sina första tio år. Under de första åren fanns stora ambitioner på att också bygga en kulturbro mellan de två nordiska länderna. Men kan man idag alls tala om en dansk -svensk brokultur... i Öresund? Och konstnären Lars Wilks har allt sedan publiceringen av sin karikatyrteckning av profeten Muhammed som rondellhund orsakat mer uppståndelse än de flesta andra konstnärer. Men debatten har först framför allt på ledarsidor och på nyhetsplats. Varför inte på kultursidorna? Varför denna tystnad i det svenska kulturlivet om Lars Vilks som konstnär? Au contraire: Pär Thörn om webbsidornas interaktivitet. Medverkar gör Jakob Riis, musik och kompositör, Martin Martinsson, VD för Musik i Syd, Hanne Sanders, chef frö centrum för Danmarkstudier vid Lunds universitet, Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, Dan Jönsson, kritiker och Yrr Jonasdottir. Programledare: Lena Birgersdotter.

Konstnären Lars Vilks har allt sedan publiceringen av sin karikatyrteckning av profeten Muhammed som rondellhund orsakat mer uppståndelse än de flesta andra konstnärer på mycket länge. Vid middagsbord runt om i Sverige blir folk förbannade och upprörda - och i vissa fall osams - i de heta diskussionerna runt Vilks konstnärliga provokation.

Men debatten har förts framför allt på ledarsidor och i tevesofforna och på nyhetsplats. Varför inte på kultursidorna? Varför denna tystnad i det svenska kulturlivet om Lars Vilks som konstnär - eller är det beröringsskräck?

ÖRESUNDSBRON firar sina första tio år. Under de första åren fanns stora ambitioner på att också bygga en kulturbro mellan de två nordiska länderna. Men kan man idag alls tala om en dansk - svensk brokultur i Öresund? Och hur ser den ut i så fall?

Medverkande: Dan Jönsson, kritiker, Yrr Jonasdottir, chef Ystad Konstmuseum, Martin Martinsson, chef Musik i Syd, Hanne Sanders, chef för Danmarkscentret, Lunds universitet, Rakel Chukri kulturchef på Sydsvenskan och Jakob Riis, musiker. 

Programledare: Lena Birgersdotter
Producent: Natacha Lopez

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Nya Vågen
Nya Vågen
Tis 17 dec 2013 kl 14:03(44 min)
Nya Vågen
Tis 03 dec 2013 kl 14:03(44 min)
Nya Vågen
Tis 26 nov 2013 kl 14:03(45 min)
Nya Vågen
Tis 19 nov 2013 kl 14:03(44 min)
Nya Vågen
Tis 12 nov 2013 kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".