Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Aprilskämt vi kanske glömt
Tor 31 mar 2016 kl 06:00
Ett aprilskämt som många ännu minns är när Kjell Stensson 1962 visade hur en svartvit TV med hjälp av en nylonstrumpa förvandlades till en färg-TV. Många andra aprilskämt är sen länge glömda.


Aprilskämt har anor långt tillbaka i tiden även om ingen vet exakt när eller var det började. I Sverige härstammar de första kända skämten från medeltiden.

Hur är då ett lyckat aprilskämt? Är det ett som ligger verkligheten så nära att det är lätt att missa att det är ett skämt? Eller är det ett som är så absurt att det faller på sin egen orimlighet men lockar fram ett skratt?

Många varianter finns det i alla fall. Inte minst i media där aprilskämt länge varit en tradition. Särskilt populärt har hittepåhistorier om tekniska uppfinningar varit, inte minst i radion.

Med hjälp av radions arkiv friskar Rigmor Ohlsson upp minnet av aprilskämt från förr.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick

En gammal man på en gård i Vuollerimdistriktet i Norrbotten ligger i sin säng med fula liggsår. Han har aldrig sökt läkarhjälp. Men så kommer provinsialläkaren på sjukbesök.

Flickskola eller samskola 1944? Ons 29 nov kl 10:55(4:51 min)

I slutet av 1940-talet började flickskolor ifrågasättas alltmer, och samundervisning blev det som skulle gälla. Men det fanns protester, inte minst bland elever.

Sång i gamla stan 1938 Ons 22 nov kl 10:55(4:56 min)

Året är 1938. I Gamla stan i Stockholm finns en man som tycker om att sjunga. Radion ska spela in hans sång. Det visar sig dock ta längre tid än vad radions reporter planerat.

I november 1938 fyllde Selma Lagerlöf 80 år. I radion tackade den berömda författarinnan för alla hyllningar och uppvaktningar.

Husmödrar gympar loss 1942 Ons 08 nov kl 10:55(4:53 min)

Korta och långa, gamla och unga, smala och tjocka. Utseendet skiljer men en sak har de gemensamt, husmödrarna som år 1942 kommit till Zinkensdamms idrottsplats i Stockholm. De vill gymnastisera.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".