Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Specialskrivna noveller för nedladdning.
Ett avsnitt från Radionovellen
Den fria rörligheten av och med Karolina Ramqvist
Tis 05 apr 2016 kl 11:35
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Karolina Ramqvists nyskrivna novell kretsar kring svåra frågor om ärlighet och engagemang, tomma ord och handfast verklighet.

En familj njuter av semestern i sitt vackra, nyrenoverade sommarhus på landet. Den sista Bordeauxen i lådan från Frankrike dricks ur och samtalet kretsar kring den stora samhällsfrågan; migrationen. Paret enas om att frågor om migration och rörlighet nu blivit på modet; frågor som de själva engagerat sig i sedan länge i den intellektuella, frihetliga vänster som de själva bekänner sig till.

En dag blir kvinnan varse en man vid kärret i skogen, med en smutsig plastdunk i handen och ett barn på ryggen. De har fått nya grannar som bor i ett tältläger i skogen.

Vad händer när kvinnan engagerar sig i de nyinflyttade? Hur påverkar det relationerna inom familjen när hon ger bort makens nyinköpta löparskor? Hur blir det med det djupa engagemanget när verkligheten tränger sig på?

”För att kunna fortsätta existera måste vi berövas något av den trygghet och de privilegier som vi kommit att se som våra medfödda rättigheter. Bara genom att försvagas kunde vi bli starkare, bara genom att låta något i oss gå sönder skulle vi kunna överleva som art, fortsätta att vara människor.”

Karolina Ramqvist, född 1976 debuterade 1997 med När svenska pojkar började dansa. Sedan dess har hon givit ut flera romaner, noveller, essäer och kritik. Hennes senaste roman kom 2015, Den vita staden som är en fristående fortsättning på Flickvännen. Hon tilldelades 2015 Per Olov Enqvists Pris.

Karolina Ramqvist läser själv sin text.

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.57
    Bang On A Can - Music For Airports
    Album: Music For Airports
    Kompositör: Rhett Davies, Brian Eno, Robert Wyatt
    Bolag: POINT MUSIC
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Radionovellen
Radionovellen
Tis 30 maj kl 11:35(20 min)
Radionovellen
Mån 29 maj kl 11:35(22 min)
Radionovellen
Fre 26 maj kl 11:35(22 min)
Radionovellen
Ons 10 maj kl 13:06(18 min)
Radionovellen
Ons 10 maj kl 13:05(25 min)
Upptäck avsnitt från programmet Radionovellen
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".