Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Odlat kött – en ny jordbruksrevolution?
Mån 25 apr 2016 kl 12:10
Odling av muskelceller kan vara vägen framåt för ett både nyttigare och mindre klimatskadligt kött. Dessutom slipper djuren lida. Nu säger flera företag att odlat kött kan finnas att köpa inom 3–4 år.

Framtidens köttproduktion är fri från djur. Det är Uma Valeti, kardiolog och vd för nystartade företaget Memphis Meats, övertygad om.

Han och hans team arbetar nu på att utveckla de processer som går ut på att odla muskelceller tagna från djur och på att skala upp produktionen från en enstaka köttbulle eller hamburgare till tusentals liter.

Att djur används för att producera vår mat är ett problem som måste lösas. Så resonerar en organisation som heter New Harvest och som stöttar forskning för att utveckla teknik som ersätter djuren i köttproduktionen.

Gilonne D'Origny som är utvecklingsdirektör där berättar om visionen om en post animal bioeconomy - en bioekonomi där vi inte längre använder djur för att producera det vi behöver.

Betydligt mer negativ är stamcellsforskaren Thomas Eschenhagen från hamburgs universitet i Tyskland. Han anser att det är helt orealistiskt att odla miljontals ton celler för att göra kött.

Julie Gold, vice prefekt för forskarutbildningen i biologisk fysik på Chalmers i Göteborg, håller med om att utmaningarna är stora men betonar att personerna bakom företagen som nu satar på det här vet vad de håller på med. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".