Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur måndag 25 april
Mån 25 apr 2016 kl 13:00
Förklädd propaganda, omstritt Nobelhus och en komikers blick på dagens USA. Dessutom mer om Shakespeare som inspirationskälla och blodbesudlade monument.

Efter många turer och sekellånga gräl ska Stockholms kommunfullmäktige nu till slut fatta beslut om Nobel Center-bygget på Blasieholmen. Mattias Berg har träffat två av kombattanterna i åsiktsstriden om centrets utseende och placering och lyssnat på deras argument.

Planer på nya hus drar ofta på sig konflikter. Ibland kostar de bara massa tid och pengar, ibland bidrar de till något bättre. Arkitekturhistorikern Rasmus Waern har fördjupat sig i några exempel på arkitektgräl både i Sverige och utomlands och resonerar i boken Bygge och bråk kring arkitekturens förutsättningar igår och idag.

I helgen deltog kulturredaktionens Helene Alm i mediekonferensen Barents press i Haparanda. Där pågick spännande diskussioner om propaganda förklädd till nyheter och hur de allt mer stängda gränserna påverkar journalistiken.

Lisa Bergström träffar komikern och programledaren W Kamau Bell som i en ny CNN-dokumentärserie reser runt i USA och skildrar allt från Ku Klux Klan till hipsters i Portland.

Det handlar mycket om Shakespeare den är veckan, 400 år efter skaldens död. Hans dramatik är i hög grad levande och kan fortfarande fungera som inspirationskälla. Maria Edström har läst två romaner baserade på ”Köpmannen i Venedig” och ”En vintersaga”: Howard Jacobsons "Jag heter Shylock" och Jeanette Wintersons "Tidsklyftan".

Och i OBS fortsätter vi vrida och vända på begreppet monument. Idag resonerar författaren och kritikern Dan Jönsson kring hur det kommer sig att statyerna av blodbesudlade män som Karl XII, Karl X Gustav och general Magnus Stenbock står kvar på svenska torg decennium efter decennium. Varför välter vi inga monument i Sverige, när monumenten över ledare som Lenin rivits i de gamla öststaterna?


 

 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt
Kulturnytt
Igår kl 18:09(5:00 min)
Kulturnytt
Igår kl 15:45(9:56 min)
Kulturnytt
Igår kl 13:02(8:01 min)
Kulturnytt
Igår kl 07:46(9:00 min)
Kulturnytt
Tor 21 sep kl 18:09(5:00 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".