Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
När skäms du?
Tis 26 apr 2016 kl 10:03
Att bli sedd i ett ögonblick då man inte vill bli sedd, eller påkommen med att göra något man helst inte vill att någon annan ska veta att man gör - det är situationer som föder skam.

Ofta försvinner den där obehagliga känslan i takt med att rodnaden lägger sig. Men för en del sitter skammen djupare än så. 

”Skammen har förminskat mig, den har förpassat mig in i skuggorna istället för att gå ut i livet och våga visa vem jag är”.

Det säger Katinka Wallner, författare till boken Sluta skämmas och bli fri. Under många år levde hon på flykt från en våldsam man. Men hon vågade inte berätta för någon hur det låg till av rädsla för att folk skulle titta snett på henne och inte vilja umgås.

Skammen lär oss att anpassa oss i sociala sammanhang och visa hänsyn till andra. Det är en frisk funktion till för att skydda vår sårbarhet, det menar gestaltterapeuten Jojo Oinonen.

I ett direktsänt telefonväkteri ställer vi frågan till lyssnarna; När har du skämts så där riktigt ordentligt och har det fått betydelse för ditt liv?Slussen öppnar 10.00 och numret är 08 215 216.

Gäster i studion är Jojo Oinonen, gestaltterapeut och Barry Karlsson, neuropsykolog.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".