Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Gävlemoské sägs sprida extrem form av islam – imamen Abo Raad svarar på kritiken
Tor 28 apr 2016 kl 14:03
Moskén beskrivs som ett fäste för salafism, för att sprida en extrem form av islam och företrädare sägs ha hyllat IS. Vår reporter Alexandra Sandels har träffat imam Abo Raad som svarar på kritiken.

Tidningen Gefle Dagblad har i en serie artiklar granskat moskén i Gävle, och de påstådda kopplingarna till radikal islamism. En rapportering som bland annat lett att chefredaktören mordhotades för ett par veckor sen. Gävleimamen Abo Raad pekas ut som den andliga ledaren för den här rörelsen i Sverige, och nu svarar han alltså på anklagelserna.

Till vår studio kommer också Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet som forskat om just salafism, och Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna.

Möt också författaren Vibeke Olsson i ett samtal om ensamhet och gemenskap i frikyrkan. Drömmen om Elim heter hennes nya bok, om en frikokyrkoförsamling i 80-talets Stockholm som ställs på prov.

Och så träffar du Semanur Taskin, 22-årig politiskt aktiv muslim som nu hoppar av sin post som språkrör för Grön ungdom i Stockholm. Hon känner sig misstänkliggjord och inte längre trygg i politiken. Varför? 

Dessutom: vilket gudomligt inflytande har egentligen sångerskan Beyoncé? Hör Palmira Koukkari Mbengas krönika.Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".