Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskare skapar mjölk utan kor – och kött utan djur
Ons 27 apr 2016 kl 12:10
Unga biokemister säger sig kunna tillverka riktig mjölk utan att använda kor. I stället skapas mjölken ungefär som man brygger öl. Ny teknik öppnar också för mammutstek till middag, odlad på celler.

Det är inte bara kött som går att tillverka genom cellodlingar i laboratorium. I en rad projekt jobbar forskare med att skapa allt från noshörningshorn till hajfenor, läder, äggvita, ost och fiskkött. Kanske mest lovande och realistiskt i det korta perspektivet är dock mjölk.

En som provsmakat en nästan färdig version av den nya mjölken är Gilonne D'Origny. Hon är utvecklingsdirektör på organisationen New Harvest som stöttar forskning med målet att ersätts djur inom livsmedelsproduktion.

Enligt henne går mjölken inte att skilja från vanlig mjölk tillverkad i ett kojuver. Men mjölkforskaren Åse Lundh på SLU i Uppsala är skeptisk. Hon anser inte att det här går att kalla mjölk även om innehållet nästan helt motsvarar komjölk. Emma Ternman, forsknings- och undervisningssamordnare på Lövsta forskningscentrum, tar oss med in i en högteknologisk ladugård och reflekterar över den mödosamma arbete som idag krävs för att skapa mjölk.

I programmet medverkar också Helena Röcklinsberg, docent i etik och universitetslektor i djuretik på SLU och Julie Gold, viceprefekt för forskarutbildningen i biologisk fysik på Chalmers

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".