Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Har den sexuella revolutionen nått Indien?
Tor 31 mar 2016 kl 19:00
Gängvåldtäkten på en buss i Delhi ledde till massiva protester. Ulrika Nandra skildrar i "De oanständiga" den sexuella revolutionen i Indien. Plus: reportage om scenkonsten och kroppen efter dådet.

För tre år sedan våldtogs en ung kvinna av flera män på en buss i Indiens huvudstad New Delhi. Hon avled av skadorna hon fick och det här dådet ledde till massiva protester mot de sexuella trakasserier som möter Indiens kvinnor.

Som aldrig förr diskuterades våldet mot kvinnor och de strukturer som ligger bakom de ojämlika villkor som gäller för män och kvinnor.

Inom scenkonsten var ifrågasättandet av normerna inget nytt men dådet inspirerade till fler ifrågasättande föreställningar.

I den här podden åker vi till Delhi för att träffa Sukrati Kurana som arbetar inom amatörscenen.

Vi hör också Anuradha Kapur som arbetat med teater i många år, bland annat som rektor på National School of Drama i Delhi. Hon berättar att detta med att sätta kroppen på scen som ett verktyg jämställt texten, är en ganska ny företeelse inom indisk teater.

Men först ett samtal med journalisten och Indien-kännaren Ulrika Nandra som skrivit boken "De oanständiga". Hon beskriver gruppvåldäkten 2012 som en symbol för den identitetskris som Indien befinner sig i. Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".