Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Nationalstatens död?
Mån 31 maj 2010 kl 14:00
Repris från 15 mars. Inga Brandell om att nationalstaten är den starkaste motkraften mot migrationen, samtidigt som migrationen utsätter nationalstaten för starkt tryck. Vad händer när medborgarna finns... någon annanstans? Tor Billgren intervjuar Vincent Williams, föreståndare för ”Institutet för demokrati i Afrika” (IDASA), om migrationsmönster i södra Afrika. Williams kritiserar avtalet för att det är designat för att underlätta för välutbildade migranter, samtidigt som det försvårar migrationen för outbildade och fattiga.

Nationalstaten är den starkaste motkraften mot migrationen, samtidigt som migrationen utsätter nationalstaten för starkt tryck. Välfärdssystemen, lagstiftningen och demokratin är jämförelsevis hanterliga så länge medborgarna finns på ett territorium som nationalstaten kontrollerar. Men vad händer när medborgarna finns någon annanstans? Inga Brandell utvecklar.

Tor Billgren intervjuar Vincent Williams, föreståndare för institutet för demokrati i Afrika – IDASA, om migrationsmönster i södra Afrika. De femton så kallade SADC-länderna i södra Afrika håller på att ingå ett avtal om migration. Williams kritiserar avtalet för att det är designat för att underlätta för välutbildade migranter, samtidigt som det försvårar migrationen för outbildade och fattiga.

Länkar till artiklar om migration i Afrika:
SAMP – Southern African Migration Project
Migration in Southern Africa

Detta Obs sändes tidigare den 15 mars 2010.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".