Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Hundpodden - Vår bästa vän
Fotgåendets inlärning och utveckling - Då och nu
Mån 02 maj 2016 kl 04:00
Fotgåendet, med som utan koppel, är det viktigaste momentet både inom grundlydnaden och tävling. VBV-gänget samtalar med Pia Brygård om fotgåendes utveckling.

Programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in Pia Brygård,  domare och tävlingsledare, för att samtala om fotgåendets bakgrund och dess militära bakgrund till dagslägets fotgående. 

Hur ser det perfekta fotgåendet ut? Hur ser bedömningen ut? Vad vill domaren se? Pia Brygård berättar känslosamt om hur man på 80-talet lärde ut koppelryck.
- Som 12-åring gick jag en kurs där jag lärde mig fotgående med dåtidens metoder, då skulle man lära hunden genom att rycka i kopplet. Jag fick stanna kvar efter kursen för att lära mig att rycka ordentligt genom att sätta halsbandet på instruktörens arm och sen "piska mattan". På vägen hem från klubben så kände jag så stor ångest att jag grät i bilen, berättar Pia Brygård. 

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt hjälper lyssnaren Emma som har en rhodesian ridgeback-valp som biter henne så fort han blir glad.
- Man kan aktivt träna hunden med att låta den sitta mellan ens knän, detta kallas ryggsäcken och är en övning man kan ta till för att avleda hunden. Man kan förebygga bitandet genom att förutse situationen och fånga upp hunden genom att låta hunden fokusera på en godbit, säger Eva Bodfäldt.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Hundpodden - Vår bästa vän
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 14 aug kl 04:00(40 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 07 aug kl 04:00(30 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 31 jul kl 04:00(31 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 24 jul kl 04:00(31 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 17 jul kl 04:00(36 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".