Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:24 min
Tusentals flyktingar fast på Lesbos: Ekots Alice Petrén
Tis 03 maj 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 3 maj 2016. Lesbos

Lesbos tisdag morgon.

Ja, jag är tillbaka på den lilla grekiska ön, som har blivit en symbol för det som kallas flyktingkrisen. Via Lesbos passerade hundratusentals människor under en kort tid och här har tusentals volontärer fått upplevelser för livet. 

Igår eftermiddagen när jag landade på den lilla flygplatsen låg havet blankt mot Turkiet på andra sidan och det fanns inte heller en båt i sikte, inte ens några övervakningsfartyg. Sedan några dagar har Turkiet tydligen nu plötsligt stenhård kontroll på sin gräns, så väntas också viktiga beslut i Bryssel.

Men uppemot 5 000 syrier, irakier, afghaner och migranter är fortfarande inlåsta här bakom rader av höga taggtrådsstängsel. Grekiska mottagningscenter är utdömda till och med i domstol, men EU har bestämt att människorna ska hållas här för att huvudsak deporteras tillbaka till Turkiet. Så rader av barnfamiljer är inlåsta här. Jag tog en taxi till lägren i går och blev överraskad av att se syriska familjer och afghaner vandra längs vägen. Det är påsk här, så en del har fått tillstånd att röra sig ute.

Inlåsta i över en månad, ja, jag undrar ofta hur kommer vi att se tillbaka på den här tiden, på våren 2016? Fattas det kloka och kanske nödvändiga beslut eller ödesdigra och desperata felbeslut?

Under 1990-talet skapade strömmen av ex-jugoslaver oro i Europa. 60 000 bosnier kom till Sverige och vojne, vojne - hur skulle det gå. Sverige införde visumkrav, men gav samtidigt uppehållstillstånd till dem som redan var i landet och vem minns den oron i dag, inte många.

I juli 1938 tog den amerikanske presidenten Franklin D Roosvelt initiativet till konferensen i franska Evian vid Genèvesjön. 32 länder deltog för att diskutera framtiden för judar som flydde Tyskland och Österrike. Frågan var om några länder var beredda att ta emot fler judiska flyktingar. Svaret blev Nej. Nästan inga var det. Vi vet vad som följde. Detta stärkte Hitler.   

En brittisk kollega skrev häromveckan att historien inte nödvändigtvis upprepar sig, men den ger eko och påminner oss om konsekvenserna av etiska misslyckanden och moralisk kollaps och för honom utgör Europas flyktinghantering ett eko av 1930-talet.

EU:ländernas moral och etik har ifrågasatts nu med avtalet med Turkiet om att turkarna ska tillbaka migranter och kring bytesmodellen en syrisk flykting mot en annan. Och att Europa betalar för detta, alltså outsourcar flyktingmottagandet. Är det helt enkelt ett etiskt misslyckande med konsekvensen att EUs regeringar legitimerar främlingsfientlighet och ger nationalister och extremister, som i åratal använt frasen - invandrare har inte här att göra - rätt. Lite av en parallell till Evian-konferensen.

Det är rädsla som styr nu. Tyskland och andra EU-länder har nästintill panik att förra sommaren ska upprepa sig med okontrollerade migrationsströmmar. Så i morgon väntas EU kommissionen föreslå visumlättnader för Turkiet, trots att landet inte har levt upp till sin del i avtalet.

5 000 låter kanske som en siffra, men jag lovar er att var och en här är en egen person med drömmar och hopp.


 

 

 

 

 


 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Igår kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".