Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Beoga + Lula Pena
Tis 26 apr 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör en konsert med bandet Beoga, ansett av många som Irlands bästa folkmusikband. Sedan en konsert med Lula Pena, den lågmälda och egenartade portugisiska sångerskan och gitarristen.

Irländska Beoga har av en recensent beskrivits som ”galet geniala” och som ”mästerliga hantverkare”. Många håller femmannagruppen dem som den främsta inom ny irländsk folkmusik. Som ofta bland folkmusiker bildades Beoga under ett buskspel då allt stämde. Två dragspelare började duellera; Damian McKee och Seán Graham. Anslöt gjorde Eamon Murray som senare skulle bli utnämnd som Irlands bäste musiker på bodhrán, den irländska handtrumman. I Beoga ingår också pianisten Liam Bradley och sångerskan och den talangfulla violinisten Niamh Dunne.  

Beoga kommer från County Antrim i norra Irland och har tagit sitt namn från det gaeliska ordet för livfull och levnadsglad. Det är väl så man bäst beskriver Beoga när de har en publik framför sig. Det var inte så att publiken dansade så mycket i Uppsala Konsert & Kongress. Trots uppmaningar från bandet. Nej, det var nog Beogas charm och skickliga samspel som fick publiken att och häpna.

Lula Pena är en säregen artist, lika mångbottnad som vidsynt. Hon marknadsförs ibland som fadista, fadosångerska. Och visst har också Lula Pena blivit matad med fado under sin uppväxt Portugal. Men snart nog började hon utveckla en egen helt personlig stil, där hon skalat av fadons gester och melodramatiska uttryck. Lula Penas sång är lågmäld, hennes gitarrspel högst egenartat där gitarren ofta används som slagverk. Hon föredrar att framträda ensam med sina sånger på många olika språk som hon väver samman till långa sviter. En musik utan pynt men ärlig och poetiskt vacker.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.21
    Lula Pena, Sång, Gitarr - La Strada Nel Bosco
    Kompositör: Cesare A Bixio, Nicola Salerno
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Lör 19 aug kl 21:35(25 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 18:03(57 min)
P2 Live
Fre 18 aug kl 19:03(147 min)
P2 Live
Tor 17 aug kl 19:03(117 min)
P2 Live
Ons 16 aug kl 19:03(117 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".