Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Det meningsfulla drömmandet
Tis 03 maj 2016 kl 10:03
Vad betyder våra drömmar? Den frågan brottades redan de gamla grekerna med och drömstudierna har återkommit genom historien. Men den nya drömforskningen har ett lite annat fokus.

Freud och Jung såg drömmarna som ett budskap från vårt undermedvetna, men dagens forskare är mer intresserade av drömmarnas funktion. Hur de hjälper oss att bearbeta faror och problem och hur drömsömnen påverkar inlärningen.

 ”Nya studier visar att REM-sömnen, då man drömmer,  har stor betydelse för att återställa den emotionella balansen. Genom att förbättra kvaliteten på REM-sömnen skulle man förhoppningsvis kunna minska psykiska besvär.” Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare.

En annan forskningsgren som är på frammarsch är studiet av klardrömmar, det tillstånd där drömmaren själv upplever att hen kan kontrollera vad som sker i drömmen. Klardrömmandet skulle kunna användas för att behandla det mycket plågsamma tillstånd som kallas för sömnparalys, då man vaknar i skräck och inte kan röra kroppen.

Studiet av drömmar i drömgrupper har också inspirerat professorn i oceanologi, Anders Omstedt, att våga lita mer till sin intuition.

I programmet medverkar även Adrian Parker, professor i psykologi och Sara Ytterbrink, psykolog.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 15 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".