Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Det meningsfulla drömmandet
Tis 03 maj 2016 kl 10:03
Vad betyder våra drömmar? Den frågan brottades redan de gamla grekerna med och drömstudierna har återkommit genom historien. Men den nya drömforskningen har ett lite annat fokus.

Freud och Jung såg drömmarna som ett budskap från vårt undermedvetna, men dagens forskare är mer intresserade av drömmarnas funktion. Hur de hjälper oss att bearbeta faror och problem och hur drömsömnen påverkar inlärningen.

 ”Nya studier visar att REM-sömnen, då man drömmer,  har stor betydelse för att återställa den emotionella balansen. Genom att förbättra kvaliteten på REM-sömnen skulle man förhoppningsvis kunna minska psykiska besvär.” Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare.

En annan forskningsgren som är på frammarsch är studiet av klardrömmar, det tillstånd där drömmaren själv upplever att hen kan kontrollera vad som sker i drömmen. Klardrömmandet skulle kunna användas för att behandla det mycket plågsamma tillstånd som kallas för sömnparalys, då man vaknar i skräck och inte kan röra kroppen.

Studiet av drömmar i drömgrupper har också inspirerat professorn i oceanologi, Anders Omstedt, att våga lita mer till sin intuition.

I programmet medverkar även Adrian Parker, professor i psykologi och Sara Ytterbrink, psykolog.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".