Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
De okända ögonexperimenten i Ukraina
Tis 03 maj 2016 kl 12:10
Ögonexperiment på svårt skadade patienter har skett i Ukraina. Men de inopererade hornhinnorna från Linköpings universitet var inte färdigtestade på djur. Forskningsledaren utreds nu för oredlighet.

Forskningsledaren vid Linköpings universitet säger att hon inte kände till försöken förrän efter de hade gjorts, men sätter ändå sitt namn på den vetenskapliga studien. För det får hon skarp kritik och utsätts för granskning.

Den nu kritiserade forskningsledaren har varit ett affischnamn för Linköpings universitet, eftersom hon publicerat sig i tunga tidskrifter och dragit in mycket forskningspengar från olika håll.

Hon anmäls och utreds för oredlighet i forskning.

Vetenskapsradions granskning och de externa granskarna vid universitet visar att de försök som gjorts i djur med hornhinnorna skiljer sig från dem som opererades in på de nästan blinda patienterna i Ukraina.

Forskningsledaren menar att en ukrainsk kirurg som varit på utbyte i Linköping fått med sig hornhinnorna till Ukraina för att använda dem i grisar. I stället opererar han in dem i människor, vilket enligt forskningsledaren chockar henne.

Hör hennes egen version och granskarnas kritik i första delen av Vetenskapsradions granskning Ögonexperimenten.

Medverkar i övrigt i programmet gör Jan Bergmansson, hornhinneprofessor i Houston, Texas, Johan Söderholm, dekanus vid medicinska fakulteten i Linköping samt medicinetikern Erik Malmqvist, Linköpings universitet.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".