Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ögonexperimenten – vem bär ansvaret?
Ons 04 maj 2016 kl 12:10
I andra delen av Vetenskapsradions granskning Ögonexperimenten ställer vi oss frågan om forskaren som anklagas för oredlighet även brutit mot lagen. Vem bär egentligen ansvaret?

Konstgjorda hornhinnor från Linköping har använts på svårt sjuka och nästan blinda patienter i Ukraina, trots att de inopererade hornhinnorna inte var färdigtestade på försöksdjur.

– I Sverige skulle sådana här experiment inte vara möjliga, säger forskningsledaren vid Linköpings universitet.

Forskningsledaren säger sig inte ha känt till försöken förrän i efterhand, men sätter ändå sitt namn på den vetenskapliga studien.

De vetenskapliga granskarna anklagar också att forskningsledaren för att ha "åsidosatt regler" eftersom de menar att hornhinnorna är avancerade läkemedel. Men på Läkemedelsverket säger man att de aktuella horninnorna klassificeras som  medicinteknisk produkt som gått på export.

– De konstgjorda hornhinnorna är medicinteknik. Det här faller inte under läkemedelslagen, så man behöver inte ha något tillverkningstillstånd, säger Gunilla Andrew Nielsen, enhetschef för kliniska studier och licenser på Läkemedelsverket.

I programmet medverkar Gunilla Andrew Nielsen, enhetschef för kliniska studier och licenser på Läkemedelsverket, Jörgen Svidén, Centrala etiprövningsnämndens kanslichef, Lars Terenius, vetenskaplig granskare och Erik Malmqvist, medicinetiker vid Linköpings universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".