Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ögonexperimenten – hinnorna, pengarna och etiken
Fre 06 maj 2016 kl 12:10
I tredje delen av Ögonexperimenten avslöjar vi de dyra konsekvenserna för forskningsledaren, och hur Vetenskapsrådet nu föreslår extra kontroller för att ha koll på svensk forskning utomlands.

Konstgjorda hornhinnor från Linköping har använts på svårt sjuka och nästan blinda patienter i Ukraina, trots att hinnorna egentligen var tänkta till grisar.

Ögonexperiment har skett i Ukraina på tre svårt synskadade patienter, trots att de inopererade hornhinnorna från Linköping inte var färdigtestade på försöksdjur.

Hornhinnorna visade sig fungera utan att skada människorna, enligt den vetenskapliga studien.

– Det är ingen ursäkt i rysk roulette att det klickade och inte small, för det fanns ju en risk att det kunde ha smällt, säger medicinetiker Erik Malmqvist.

Den framgångsrika professorn vid Linköpings universitet som utvecklat de konstgjorda hornhinnorna fälls för att ha agerat oaktsamt och för att hon satt sitt namn på en vetenskaplig studie, trots att hon säger att hon inte kände till när experimenten skedde.

Den kritiserade professorn överklagar beslutet. Samtidigt drar Vetenskapsrådet in sitt pengastöd till forskaren.

– Det är tredje gången i historien vi drar in pengar på det här sättet, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

I programmet medverkar Johan Söderholm, dekanus vid medicinska fakulteten i Linköping, Lars Terenius, vetenskaplig granskare, Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet, Erik Malmqvist, medicinetiker Linköpings universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".