Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Varning - skum skåpbil siktad!
Tor 05 maj 2016 kl 10:35
Tusentals svenskar är med i grannsamverkansgrupper på Facebook. Syftet är att öka tryggheten och minska brotten - men fungerar det? Eller ökar oron?

Maria Nilsson Broberg från Frillesås i norra Halland skulle arrangera ett sommarläger för barn. Hon körde fram och tillbaka i skåpbil med alla förnödenheter för lägret. Så plötsligt dök polisen upp. Någon granne hade fattat misstanke mot Maria.

– Jag har otroligt medlidande med dem som är konstant rädda och oroliga, det kan inte vara lätt. Men jag tycker, prata med istället för om, då hade vi löst det på ett bra sätt tror jag, säger Maria Nilsson Broberg.

Jacob Renvaktar, hovslagare från Ronneby, delar erfarenheten. Han blir ofta utpekad som skum när han kör mellan byarna.

– Det är ju ett väldans liv så fort det kommer in en skåpbil i byarna, säger Jacob Renvaktar.

Han brukar gå in och förklara sitt ärende i grannsamverkansgrupperna för att avstyra spekulationerna. 

Anita Heber, docent i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att grannsamverkan, som innebär att människor lär känna varandra, kan öka känslan av trygghet och minska rädslan för brott, eftersom människor är rädda för det som avviker.

– Vi sorterar varandra utifrån hur pass lik någon är oss själva. Om någon, beter sig annorlunda eller ser annorlunda ut, så sorterar vi dem som att de inte hör hemma här. Vi vet inte vad vi kan förvänta oss av den personen och då kan man uppleva en rädsla.

Camilla Lindborg och Maria Lundkvist är administratörer för Sandbykollen, en grupp där byborna i Södra Sandby hjälps åt att hålla koll på det som avviker.

Kan det inte den här vaksamheten öka oron?

– Det är klart det kan, man får nog tänka på vad man lägger ut och hur man skriver det. Men jag tror att folk är tacksamma för att vi ger den här informationen till varandra och att vi är mer vaksamma, säger Camilla Lindborg.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Landsbygden rustar inför valet Tor 14 dec kl 10:35(25 min)

Vad behövs för att landsbygdens frågor ska uppmärksammas i valet och bryr sig de etablerade partierna om landsbygden? Behövs det ett nytt parti?

I väntan på BUP Tor 07 dec kl 10:35(24 min)

Allt fler söker sig till BUP och köerna växer. Varför behöver fler barn och föräldrar hjälp och vad händer med familjerna när väntetiderna växer?

Samma jobb, olika lön Tor 30 nov kl 10:35(25 min)

I Kiruna tjänar undersköterskorna över 2 000 kr mer i månaden är undersköterskor i Norrköping. Vad är det som styr lönesättningen?

Bonde söker arvtagare Tor 23 nov kl 10:35(25 min)

Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".